Reisefuhrer. La Ruta 40. Teatre Lliure

Com deia l’Albert Prat, “reiseführer” significa guia de viatges, ja sigui la guia física, el llibre que ens emportem de vacances, com la persona que fa de guia turística. I aquest és el gran tema del muntatge que La Ruta 40 acaba d’estrenar a l’Espai Lliure, que és la sala que el Lliure els ha cedit perquè programin aquesta primera meitat de temporada. Aquesta vegada la companyia ha treballat amb el dramaturg Ferran Dordal, una de les peces clau de l’Agrupación Señor Serrano, i d’aquesta unió ha sortit aquesta creació col·lectiva, una peça que s’ha anat construint sobre la marxa, que no té un text fixat, que es basa molt en la improvisació, i que neix de les experiències personals dels membres de la companyia.

Una de les primeres qüestions que es posen sobre la taula és aquesta contradicció: la de criticar el turisme perquè gentrifica, perquè es carrega els barris, la de patir el turisme com a locals, però alhora agafar un avió cada estiu i convertir-nos nosaltres mateixos en turistes. I aquesta contradicció la portem a l’extrem perquè fins i tot quan estem visitant un altre país ens queixem que hi ha massa turistes, que està tot massificat, que s’han de fer cues per entrar als museus… com si la cosa no anés amb nosaltres. I al final tots tornem a casa amb les mateixes fotos, havent viscut les mateixes experiències i havent visitat els mateixos monuments. Això també apareix a l’espectacle, el turisme que es converteix en “anar a buscar la foto”. El turisme de fer “check”. I l’angoixa que a vegades generen les guies de viatges, amb aquells “top 10”, els imprescindibles que has de visitar sí o sí. I la indústria del marxandatge, del “souvenir”. Tot això, com deia, basat en les pròpies experiències de la companyia, amb molta improvisació, amb molta naturalitat i amb una posada en escena extremadament senzilla.

Informació de servei

Dramatúrgia i direcció: Ferran Dordal
Intèrprets: 
Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla
Horaris: 
de dimecres a dissabte, a les 20 h. Diumenge, a les 18 h (atenció, els horaris dels dies festius poden veure’s alterats)
Preus: entre 11,50 i 23 euros
Durada: 
entre 90 i 120 minuts (sense pausa)
Espectacle en català