A BARCELONA…

Si ens fixem, d’entrada, en Barcelona ens adonarem que la programació pràcticament s’atura al Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i al Palau de la Música Catalana, però alhora sorgeixen iniciatives que poden compensar aquesta falta d’oferta.

BACHCELONA

Del 19 al 24 de juliol la música del geni del barroc Johann Sebastian Bach protagonitzarà el festival Bachcelona. Un festival que té un ampli ventall d’ofertes, des de les més clàssiques com el concert del Trio Fortuny (violí, violoncel i piano) dedicat a l’obra de Bach del dimarts 24 de juliol a La Pedrera; a propostes més populars com la Swing Bach, una ballada a ritme de swing i jazz, però basades en les melodies de Johann Sebastian Bach.

 

A CATALUNYA…

FESTIVAL PAU CASALS

També podem desplaçar-nos per Catalunya i descobrir alguns festivals que tenen propostes més que interessants, i que a més estan situats en entorns privilegiats. Per exemple, podem anar fins al Vendrell, allà visitar la Casa-Museu Pau Casals. Allà s’hi celebrarà el 38è Festival Internacional de música Pau Casals, enguany del 14 al 24 de juliol, i amb un ampli ventall de propostes que van del piano impressionista de Claude Debussy, interpretat per Javier Perianes, a un dels joves més talentosos del món de la clàssica actual: Pablo Ferrández. Es tracta d’un jove celista que actuarà al Vendrell al costat de l’orquestra Camera Musicae. Ferrández toca un violoncel stradivarius valorat en 7 milions d’Euros, cedit per una fundació relacionada amb la fundació Pau Casals. Això ens fa pensar en l’immens talent d’aquest intèrpret que els seus pares, amb visió de futur, li van posar el mateix nom del músic català més universal, Pau Casals, que també era un virtuós amb aquest instrument.

LA SCHUBERTÍADA

A l’Alt Empordà s’hi celebren diversos festivals d’estiu. El primer, la Schubertíada de Vilabertran. Les schubertíades eren el nom de les trobades que el compositor alemany Franz Schubert feia amb aquells amics amb qui li agradava compartir el plaer de la música. Amb aquest mateix esperit, cada estiu a la població de VILABERTRAN s’hi organitza la Schubertíada, un festival amb la cançó (el lied) com a gran protagonista, i amb l’atractiu de noms del món del lieder tan rellevants com Sarah Connolly o Matthias Goerne, a més de joves intèrprets de gran qualitat com Josep-Ramon Olivé o Mercedes Gancedo.

FESTIVAL CASTELL DE PERALADA

I a només 4 quilòmetres de distància se celebra el que és, segurament, el festival més internacional, pel que fa a la clàssica, de Catalunya. El festival de Peralada enguany amb algunes propostes realment molt interessants pel que fa a l’òpera.

El tenor alemany Jonas Kaufmann serà, per tercer cop, a Peralada, en un concert amb dues parts: una dedicada a l’òpera francesa, i una altra al compositor que l’ha fet famós: Richard Wagner. És, per tant, un imprescindible d’aquest estiu.

Això serà el dissabte 28 de juliol, però aquell cap de setmana val la pensa instal·lar-se a l’Alt Empordà, perquè el divendres 27 un altre gran tenor hi actuarà Javier CamarenaConsiderat un dels cantants tècnicament més complets del món, el mexicà Javier Camarena cantarà a l’església del Carme de Peralada amb un recital amb piano de gran complexitat.

I diumenge, encara tindrem un tercer gran nom: Plácido Domingo interpretarà l’òpera “Thaïs” de Jules Massenet en versió concert acompanyat per Ermonela Jaho.

 

MÉS ENLLÀ DE CATALUNYA…

A banda dels mundialment reconeguts festivals de Salzburg (a Àustria) o Glyndebourne (a Anglaterra); hi ha moltes opcions per combinar vacances i bona música, una d’elles ens porta fins a l’Adriàtic, en una ciutat on hi va viure Luciano Pavarotti, hi ha viscut Juan Diego Flórez i, sobretot, hi va néixer Rossini.

FESTIVAL ROSSINI

Cada mes d’agost, des de 1980, la localitat de Pesaro a Itàlia s’hi celebra el Festival Rossini, que com bé indica el seu nom està dedicat a la figura del seu veí més cèlebre, el gran compositor Gioacchino Rossini.

FESTIVAL WAGNER DE BAYREUTH

Però si sou més d’interior que de costa, podeu anar a Alemanya. Un dels grans somnis de Richard Wagner era construir el seu propi teatre, i allà representar-hi les seves òperes principals. I, és clar, ho va aconseguir. Des de l’any 1876 cada estiu els melòmans més wagnerians tenen una cita a Bayreuth, la localitat on el mateix Richard Wagner va fer aixecar el seu temple musical, i des d’aleshores la seva família se n’ha ocupat de la gestió. Ara bé, la llegenda diu que, de mitjana, calen uns 10 anys per aconseguir entrades per anar-hi. Així que… paciència!