teatre

Quina és la millor manera de definir què ha passat aquest cap de setmana al sector teatral: picabaralla, divisió d’opinions, topada, desacord… Divendres passat, professionals independents de les arts escèniques van publicar el manifest Emergència escènica, que reclama mesures concretes pel sector i ja ha aconseguit 2.000 firmes però, hores després, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc) criticava la iniciativa perquè considera que la informació “no és certa” i no està encapçalada per cap entitat. L’associació recordava que ha treballat “des del primer dia que es va produir la crisi de la covid-19, reunint-nos amb les diverses administracions públiques per establir les mesures que millor s’ajustin a les necessitats del sector”.

Propostes d’emergència escènica

I quines són les propostes del manifest d’Emergència escènica? Doncs, demana la redistribució de les aportacions econòmiques públiques fetes als teatres i festivals que no han pogut produir o exhibir els espectacles aquest any. També reclamen la creació d’encàrrecs remunerats als professionals de les arts escèniques i ajuts bàsics de subsistència a tots aquells professionals que no poden desenvolupar la seva feina. I proposen que teatres i festivals dissenyin programacions complementàries per a aquest temps de confinament. El manifest ha nascut a través de professionals independents i ja ha rebut 2.000 adhesions al llarg de tot el cap de setmana.

Pla de xoc pel sector teatral

Els professionals de les arts escèniques van ser els primers en patir la suspensió de les activitats i podrien ser dels darrers en recuperar la normalitat. Els treballadors demanen mesures econòmiques, fiscals i laborals que garanteixi la supervivència de les arts escèniques i consideren que encara no han rebut una resposta per part dels teatres i administracions públiques. A les xarxes socials, el dramaturg i director Jordi Casanovas o el també dramaturg i periodista cultural Andreu Gomila recullen i comuniquen algunes de les propostes teatrals que s’han posat en marxa a altres territoris de l’estat o a Europa. De fet, el Teatre Principal de Palma ha modificat la seva programació per a la pròxima temporada i centrarà bona part de la seva activitat en la producció pròpia i la coproducció amb companyies de Balears per ajudar el sector. Aquest és un pla de xoc contra la crisi del sector que inclou 13 títols de teatre, sis de dansa i quatre de lírica.

Teatre Lliure

El Teatre Lliure ha anunciat que aquest dijous presentaran una nova línia de produccions digitals i podria ser el primer dels grans teatres públics que modifica la seva temporada per adaptar-la a la crisi de la covid-19 i ajudar el sector. A més, assegura que faran una convocatòria extraordinària dels Ajuts a la creació Carlota Soldevila, però haurem d’esperar fins dijous per conèixer tots els detalls d’aquesta proposta.

 

Comparteix a: