Quina és la millor manera de definir què ha passat aquest cap de setmana al sector teatral: picabaralla, divisió d’opinions, topada, desacord… Divendres passat, professionals independents de les arts escèniques van publicar el manifest Emergència escènica, que reclama mesures concretes pel sector i ja ha aconseguit 2.000 firmes però, hores després, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc) criticava la iniciativa perquè considera que la informació “no és certa” i no està encapçalada per cap entitat. L’associació recordava que ha treballat “des del primer dia que es va produir la crisi de la covid-19, reunint-nos amb les diverses administracions públiques per establir les mesures que millor s’ajustin a les necessitats del sector”.
Aclarim que, després que l'#AADPC hagi dut a terme reunions i trobades diverses amb els diferents agents culturals tant catalans com estatals:
— AADPC (@AADPC) April 25, 2020
Propostes d’emergència escènica
I quines són les propostes del manifest d’Emergència escènica? Doncs, demana la redistribució de les aportacions econòmiques públiques fetes als teatres i festivals que no han pogut produir o exhibir els espectacles aquest any. També reclamen la creació d’encàrrecs remunerats als professionals de les arts escèniques i ajuts bàsics de subsistència a tots aquells professionals que no poden desenvolupar la seva feina. I proposen que teatres i festivals dissenyin programacions complementàries per a aquest temps de confinament. El manifest ha nascut a través de professionals independents i ja ha rebut 2.000 adhesions al llarg de tot el cap de setmana.
Al document ja hi podeu trobar la llista dels professionals de les arts escèniques que s’hi han adherit.
Agraïm a les més de 400 persones d’altres sectors que també han donat suport però no hem inclòs a la llista.
AVUI A LES 21h #EmergènciaEscènica
— Emergència Escènica (@emergenica) April 26, 2020
Pla de xoc pel sector teatral
Els professionals de les arts escèniques van ser els primers en patir la suspensió de les activitats i podrien ser dels darrers en recuperar la normalitat. Els treballadors demanen mesures econòmiques, fiscals i laborals que garanteixi la supervivència de les arts escèniques i consideren que encara no han rebut una resposta per part dels teatres i administracions públiques. A les xarxes socials, el dramaturg i director Jordi Casanovas o el també dramaturg i periodista cultural Andreu Gomila recullen i comuniquen algunes de les propostes teatrals que s’han posat en marxa a altres territoris de l’estat o a Europa. De fet, el Teatre Principal de Palma ha modificat la seva programació per a la pròxima temporada i centrarà bona part de la seva activitat en la producció pròpia i la coproducció amb companyies de Balears per ajudar el sector. Aquest és un pla de xoc contra la crisi del sector que inclou 13 títols de teatre, sis de dansa i quatre de lírica.
Avançam en el pla de xoc contra la #crisi a les arts escèniques: impulsam fins a 23 produccions per la temporada vinent, amb la implicació de la xarxa de teatres públics ➡️seran 13 títols de #teatre, 6 de #dansa i 4 de #lírica
Info👉https://t.co/w0Nze7amqg #ElPrincipaldetothom pic.twitter.com/NA8pRNpNtW— teatreprincipal (@teatreprincipal) April 24, 2020
Teatre Lliure
El Teatre Lliure ha anunciat que aquest dijous presentaran una nova línia de produccions digitals i podria ser el primer dels grans teatres públics que modifica la seva temporada per adaptar-la a la crisi de la covid-19 i ajudar el sector. A més, assegura que faran una convocatòria extraordinària dels Ajuts a la creació Carlota Soldevila, però haurem d’esperar fins dijous per conèixer tots els detalls d’aquesta proposta.
Com que l'activitat presencial és impossible i això del confinament s'allarga i s'allarga, us fem saber que dijous de la setmana que ve presentarem una nova línia de produccions digitals. pic.twitter.com/I95YfWOaBM
— Teatre Lliure (@teatrelliure) April 24, 2020