Quan es va decretar l’estat d’alarma el mes de març i tots els museus van tancar les portes per obrir les finestres digitals, des de la Fundació Vila Casas van proposar a diferents artistes d’art contemporani de Catalunya un projecte virtual, fer una “Càpsula de confinament”, un escrit i una fotografia per captar les primeres reaccions de la pandèmia, una reacció lliure, poc madurada i encara en estat de xoc. Però, a poc a poc, els comissaris de l’exposició, Mercè Vila i Àlex Susanna, es van adonar que tenien una radiografia àmplia i heterogènia de l’art contemporani català. L’exposició que ara podem veure al Museu Can Framis “Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya” és conseqüència d’aquell projecte virtual de Càpsules de confinament. Una mostra de 100 peces que parlen d’un moment molt concret de la nostra història recent.

Art i pandèmia a Catalunya

“Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya” és una exposició que mostra l’art que es va fer a casa nostra durant la pandèmia. És un projecte que va més enllà de l’àmbit artístic perquè quan algú es pregunti com va impactar la pandèmia als artistes catalans, haurà de recórrer aquestes càpsules que ara podem veure en format expositiu al Museu de Can Framis fins al 24 de gener. Els comissaris de la mostra, Mercè Vila i Àlex Susanna, ens expliquen algunes de les peces que podem veure a l’exposició.

100 artistes descriuen la pandèmia

Carlos Pazos ha creat el virus de l’amor o Mario Pasqualotto un virus amb corona d’espines, és a dir, alguns artistes han intentat representar i posar cara al virus des del seu punt de vista, d’altres han expressat les seves emocions durant el confinament com la ‘Llàgrima cristal·litzada’, d’Eulàlia Valldosera. En total són 100 artistes que han creat peces en un moment molt concret i en què encara estem immersos. Com a tall d’exemple, la mostra compta amb: Anna Malagrida, Jordi Mitjà, Antoni Llena, Àngels Ribé, Ignasi Aballí, David Bestué, Eugènia Balcells, Mabel Palacín, Serra de Rivera, Jordi Bernadó o Yago Hortal. A l”Àrtic’ hem entrevistat dos dels artistes, Ignasi Aballí i Anna Ill.