L’Anna Solà i la Marta Selva són història viva tant de la didàctica de l’audiovisual com del feminisme. Directores tant del Drac Màgic com de la Mostra Internacional de Films de Dones, les dues activistes, que ara fan funcions d’assessores en aquestes entitats, seuen al sofà de l”Àrtic’.

50 anys de Drac Màgic

El 1971 es va fundar a Barcelona la cooperativa Drac Màgic. Amb l’objectiu de fer del cinema una eina pedagògica, el Drac fa que treballa tot aquest temps amb alumnes i professors, educant-los en una bona comprensió del llenguatge audiovisual i convidant-los a no ser només espectadors passius, sinó cineastes amb un paper actiu en el disseny i escriptura de les seves històries.

Anna Solà i Marta Selva van dirigir aquesta cooperativa en uns anys de creixement i de sensibilització amb les inquietuds socials del moment: des de temes d’actualitat com la convivència amb la població immigrant, fins al foment del feminisme, la igualtat, el respecte i els drets de la comunitat LGBTQI+.

Una Mostra amb perspectiva feminista

Una de les activitats que Anna Selva i Marta Solà han organitzat des del Drac Màgic és la Mostra Internacional de Films de Dones, que aquests mesos de juny i juliol concentra la major part de la programació de la seva 29a edició. Treballs d’autor, amb una forta sensibilitat social i, sobretot, dirigits per dones, que ajuden a visibilitzar-les i a reivindicar el seu paper en una indústria encara molt masclista. Ara bé, la Mostra no vol ser un gueto.

“Hi ha tantes mirades feministes com dones feministes hi ha. És a dir, parlar de la mirada femenina em sembla una operació una mica reduccionista”

En la programació d’enguany, la Mostra dedica un cicle a la cineasta Dorothy Arzner, un homenatge a la documentalista Cecilia Mangini, un monogràfic sobre Margaret Tait o una xerrada amb la pensadora Remedios Zafra.

El tàndem activista d’Anna Solà i Marta Selva

L’Anna Solà i la Marta Selva, durant tota la seva carrera, han demostrat que el feminisme es defensa als carrers, a les aules… però també als cinemes. Llicenciada en Història de l’Art, l’Anna, i en Història, la Marta, les dues han exercit com a professores d’estudis audiovisuals en universitats com l’Autònoma, la Politècnica o la Rovira i Virgili.

Però tant una com l’altra han destacat, sobretot, per les seves aportacions teòriques al camp del feminisme i de l’educació, sovint vehiculades a través d’un amor compartit: el cinema. I per fer del setè art una eina d’aprenentatge, integració i igualtat, el tàndem format per l’Anna i la Marta han codirigit, durant molts anys, tant la cooperativa Drac Màgic com la Mostra Internacional de Films de Dones, dos organismes als que continuen lligades com a assessores. Per tot plegat, avui les hem convidades a l”Àrtic’, on creiem que no són les imatges les que valen més que mil paraules, sinó les mirades que les creen i les interpreten.