Aquest cap de setmana, el Món Llibre ha tornat al Raval per celebrar la seva 15 edició. El festival de literatura infantil i juvenil ha tancat aquest diumenge una edició de rècord en què haurà rebut més de 25.000 visitants. Des de la direcció del Món Llibre s’han mostrat molt contents del funcionament d’aquesta edició. “Ha estat un èxit de gent i de les propostes que hem fet aquest any”, ha valorat Marta Almirall, directora artística del festival.

Els escenaris d’aquest festival per a nens han estat un cop més el MACBA, el CCCB, la plaça dels Àngels i la plaça de Joan Coromines. I aquest any s’ha estès al llarg d’una superfície de 13.000 m2 d’activitat i dues grans biblioteques: una per als que tot just comencen a llegir (des que són nadons i fins que tenen cinc anys) i una altra per als lectors de 5 a 12 anys.

Aprofitant que som a l’abril i s’acosta la Diada de Sant Jordi, la fira s’ha convertit també en un gran aparador de llibres que proposa noves tendències literàries i que alguns llibreters aprofiten per prendre nota dels títols que no poden faltar a la seva parada. La Maite Sánchez, una de les fundadores de la llibreria especialitzada Pebre Negre ens explica que en la literatura infantil no parlen tant de tendències concretes, sinó que de vegades es troben que hi ha llibres que tenen més demanda. Aquest any destaquen els d’enigmes on els lectors han de resoldre misteris, els de coneixement, que aporten contingut més enllà de la narració o del conte, i els còmics infantils.

Un hàbit per a tota la vida

La directora artística de Món Llibre, Marta Almirall, ha destacat que darrera del llibre infantil hi ha molt talent d’escriptors, il·lustradors o editors que fomenten la lectura en una etapa clau per garantir que aquest hàbit acompanyarà la persona tota la vida. També reivindica el llibre en paper com a una eina bàsica en l’aprenentatge dels més petits, tot i que reconeix que són generacions digitals que poden complementar aquest coneixements amb suports i formats més interactius. Per això a Món Llibre aposten també per un àmbit de Festival amb una selecció de pel·lícules i espectacles que s’han inspirat en contes i llibres.

Més enllà dels exemplars de paper, Món Llibre aposta pels espectacles, pel·lícules i tallers inspirats en l’imaginari literari. Els petits lectors s’han trobat amb personatges com l’intrèpid detectiu Jerónimo Stilton o Alícia al País de les Meravelles, que aquesta vegada s’ha perdut a les ciutats silencioses que ha creat la companyia Onírica Mecánica, un relat teatral ple de màgia i efectes de llum i so amb tecnologia digital d’última generació.