Sant Andreu ha donat el tret de sortida a la celebració dels Tres Tombs a la ciutat, una festivitat que commemora la santificació de Sant Antoni Abatpatró dels animals. Aquest diumenge se celebra la 92a edició d’aquesta cita, en la qual cavalls, genets i tota mena de carruatges fan un recorregut pel barri. Tot i els noranta anys d’història oficials, segons l’historiador Pau Vinyas, ja hi ha constància documental de la celebració dels Tres Tombs l’any 1893, és a dir, 125 anys.

La comitiva es completa amb una colla de llancers de la Guàrdia Urbana i una banda de música. Tots ells fan tres tombs pel passeig de Fabra i Puig . Aquest any, però, el recorregut tradicional s’ha modificat per les obres del mercat de Sant Andreu i alguns veïns s’han queixat que els carruatges només han passat dos cops per davant de l’església de Sant Andreu i no tres com era costum.

  • Recorregut:

Carrer de Ferran Junoy – carrer de Sant Adrià – carrer del Segre – passeig de Torres i Bages – carrer de Palomar – carrer Gran de Sant Andreu – carrer de Joan Torres – passeig de Torres i Bages – carrer del Segre – carrer de Virgili – carrer de Santa Coloma – rambla de l’Onze de Setembre – passeig de Fabra i Puig (entre el carrer Gran de Sant Andreu i el de Concepció Arenal).

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Més Festes Majors de Barcelona 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/festes-majors-barcelona-barris/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Els participants s’han trobat a les 10 h al Parc de la Maquinista i han començat a desfilar a les 11.30 h. La tradicional benedicció dels animals és la que genera més expectació. Tradicionalment els qui rebien l’aigua beneïda eren els cavalls, els responsables de tirar dels carruatges i també de sostenir l’economia de moltes famílies de la població dedicades a la pagesia. Ara els animals que reben totes les atencions són els de casa, especialment els gossos i alguns gats que s’apropen a l’església de Sant Andreu Palomar per rebre la benedicció del mossèn.

La tradició del Tres Tombs