Una mica més de la meitat del menjar (51 %) que va distribuir el Banc dels Aliments durant el 2018 hauria acabat a les escombraries. En total, l’entitat ha recuperat 9.161.00 kg d’aliments, la xifra més alta aconseguida fins ara. La resta provenen de les donacions (4.819 tones) i del programa FEAD de la UE (3.848 tones). En el cas de les donacions, una part molt important provenen de campanyes com el Gran Recapte. Si ho sumem tot, la xifra d’aliments distribuïts és de més de 17 milions de quilos, que s’han fet arribar a 117.603 persones a través d’una àmplia xarxa de més de 300 entitats col·laboradores.
D’on es recuperen els aliments?
Una part molt important dels aliments recuperats provenen de la indústria alimentària (29 %), de la fruita i la verdura que es retiren dels mercats (28 %), dels excedents dels supermercats (18 %) i de Mercabarna (13 %). Però, l’entitat ha après a recuperar-ho tot. Un exemple n’és el procés de transformació de la fruita en suc (10 %) i també evitar que acabin a les escombraries el menjar sobrant de grans esdeveniments, com la fira Alimentaria.
El nombre d’atesos continua baixant
En total, l’entitat ha repartit 151 quilos per persona atesa al llarg del 2018, fet que permet cobrir un 31 % de les necessitats alimentàries d’aquests beneficiaris. El nombre de persones que han rebut els aliments, però, ha baixat un 6,2 % respecte a l’any anterior (125.372). Això manté la tendència a la baixa que va començar l’any 2015. Si ho comparem amb el 2014, en plena crisi econòmica, quan el Banc dels Aliments va atendre més persones (152.489), el nombre de beneficiaris del servei ha baixat en prop de 35.000 persones, un 23 %.