La Biblioteca de Catalunya, ubicada a part de les dependències de l’antic Hospital de la Santa Creu, és la responsable de custodiar el patrimoni imprès català. Conserva més de 4.250.000 documents en diferents formats que van des del segle IX fins a l’actualitat que ajuden a explicar el passat i el present de la cultura del país. Ho va explicar Marga Losantos, cap del Servei d’Accés i Obtenció de Documents de la Biblioteca de Catalunya, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘.
Una biblioteca de referència
La institució va néixer el 1907, com a biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans. Enric Prat de la Riba, en aquell moment president de la Diputació de Barcelona, els havia impulsat recollint les demandes d’un conjunt d’intel·lectuals que clamaven per dotar el país d’un centre a l’altura dels que hi havia en altres països europeus. Es tractava de crear un espai de recerca i difusió, que vetllés per estudiar i conservar el llavors dispers patrimoni català i que alhora facilités l’accés a la cultura al conjunt de la població.
L‘arribada del franquisme va obligar a retirar part dels fons i a guardar molts documents en “un espai que anomenaven l’infern”. El 1981, amb l’aprovació de la llei de biblioteques, el centre era reconegut oficialment com a Biblioteca Nacional.
Col·lecció Cervantina
Entre els documents destacats que conserva la Biblioteca de Catalunya hi ha les Homilies d’Organyà, el text català més antic que es conserva: un conjunt de sermons que els capellans utilitzaven per explicar la quaresma als fidels.
També mereix esment especial la Col·lecció Cervantina, una de les millors que existeixen al món sobre el cèlebre autor. Reuneix exemplars de totes les primeres edicions de les seves obres, a excepció de ‘La Galatea’, de la qual se’n conserva un de la segona edició, però també traduccions a més de 40 llengües, adaptacions i estudis.
La col·lecció té el seu origen en la donació d’entorn de 3.400 volums que el 1915 va fer el bibliòfil barceloní Isidre Bonsoms i s’ha anat ampliant fins a acumular gairebé 9.000 obres.