Es tracta de 3.000 documents -material gràfic, manuscrits i impresos- que fins ara estaven dispersos i es conservaran a la Biblioteca de Catalunya amb l’objectiu de posar-los a disposició del públic. Entre la dotzena de capses de documentació destaquen els àlbums de dibuix, per la seva singularitat “d’obra única”, a més dels esbossos originals i les llibretes de butxaca.

També hi ha cartells, àlbums personals de fotos, correspondència, monografies o catàlegs d’exposicions, des de la infantesa de Ràfols-Casamada, als anys 30, fins poc abans de la mort del pintor i poeta, el 2009.

[Imatge: Mostra de manuscrits]

Els papers permeten resseguir l’evolució professional dels dos artistes barcelonins i també descobrir aspectes de la seva vida íntima, a més de mostrar l’activitat a l’entorn del disseny a Catalunya al segle XX. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la generositat de la família i l’aposta perquè els documents siguin “públics i ben conservats”.

La cessió, que s’ha precipitat després de detectar que s’havia venut part del fons de Ràfols-Casamada al mercat dels Encants, serà oficial quan es formalitzi tota la documentació.