Al número 3 del carrer de Montsió, als baixos d’un edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch, es troba el restaurant 4 Gats. L’establiment, que es va inaugurar el 14 de juny del 1897 com a cerveseria cabaret, va estar en actiu només durant sis anys, però en aquest breu període del tombant de segle es va convertir en punt de trobada d’artistes modernistes i va ser un local referent de l’ambient avantguardista i bohemi a Barcelona.

Lloc de trobada, tertúlia i creació

El local va ser creat i gestionat per Pere Romeu, que havia treballat com a cambrer al cabaret Le Chat Noir de París, i en van ser impulsors i clients habituals els artistes Santiago Rusiñol, Ramon Casas o Miquel Utrillo, i músics com Enric Granados, Isaac Albéniz o Lluís Millet, que assistien a tertúlies, vetllades literàries, lectures poètiques, concerts improvisats i teatre d’ombres xineses “i fins i tot a la sala gran s’hi feien combats de boxa“, explica Sílvia Ferrer Serrano, actual copropietària dels 4 Gats. Ella mateixa aclareix el perquè del nom del local: “es deia així perquè no esperaven que hi anés gaire gent, ni quatre gats, vaja. Per això i per la influència innegable del Chat Noir”