Al número 23 del carrer d’en Xuclà es troba el negoci que va obrir l’any 1923 qui llavors era l’encarregat de l’herbolari del Rei, José Guarro. L’any 1950, la botiga va passar a ser propietat de Manantial de Salud, una marca que ja tenia altres locals oberts a la ciutat des del 1953. 

“Els meus sogres ja tenien una herboristeria al carrer dels Mercaders. Jo llavors treballava en el món químic, em vaig casar i la meva dona ja era herbolària, i vaig decidir deixar la feina i venir a aquesta botiga, que era molt petita, molt antiga, i a partir d’aquí vam anar creixent” explica l’actual propietari Llorenç Teixé. “Des de llavors hem anat cultivant, recol·lectant i comerciant amb les plantes, sobretot plantes medicinals, però també aromàtiques o alimentàries”.

Pots antics i farigola imprescindible

La decoració, les lleixes i els calaixos són els originals: “Fins i tot els pots són de l’època de quan es va muntar la botiga, i les etiquetes estan fetes a mà i les van fer unes monges d’aquí al costat, a canvi que els omplíssim la seva prestatgeria de farigola i de plantes medicinals”, recorda Teixé, que defineix la farigola justament com la joia de la flora autòctona: “És una planta emblemàtica, serveix per a tot, però bàsicament és una planta antisèptica. Jo sempre dic que prendre’s tota la tardor un vas d’aigua de farigola cada dia no em costarà l’hivern”.

Granel, gotes i comprimits

La camamilla, en totes les seves varietats, té també un lloc destacat entre les herbes més demandades, que encara se segueixen venent a granel. “Hi ha molta gent que vol la planta tal com es troba al bosc o al camp. La diferència és que actualment la tenim també en infusió, en gotes, en extracte o en comprimit” detalla Teixé, orgullós de ser un referent en el sector i content que entre els seus descendents hi hagi farmacèutiques i bioquímics de professió que segueixen vinculats amb l’esperit d’aquesta deu —aquest “manantial”—, de moment, inesgotable.