Diana Garrigosa, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, i Jordi Camí, metge i director general d’aquesta fundació, parlen de l’Alzheimer, de la investigació i de la necessitat d’aconseguir recursos per a una bona atenció que no castigui les famílies i l’entorn del malalt. La campanya “Oblits contra l’Alzheimer” del 2014 tenia com objectiu conscienciar la població sobre aquesta malaltia i aconseguir finançament per a la recerca.

Per Diana Garrigosa, cal recaptar recursos per investigar i  divulgar els efectes d’aquesta malaltia per millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies o xarxes de suport.

”Cada dia penso en una parella de dues persones grans que no tinguin recursos, ni família, com s’ho fan si una d’elles pateix Alzheimer ?”

L’exemple de Pasqual Maragall

L’anunci del president Pasqual Maragall que patia Alzheimer va contribuir a fer visible la problemàtica dels malalts i les seves famílies, i també a combatre l’estigma sobre aquesta patologia. La naturalitat i la didàctica de Pasqual Maragall a l’hora de donar a conèixer la seva experiència diària, amb testimonis com els del documental de Carles Bosch ‘Bicicleta, cullera, poma’. Diana Garrigosa explica que cal paciència i una xarxa d’amics per conviure amb una persona que pateix Alzheimer i assumir els capricis de la memòria.

‘El Pasqual no oblida mai els noms però, en canvi, no sap el que és una cullera”

Segons l’investigador Jordi Camí, es tracta d’una malaltia que avisa sobretot l’entorn. En la majoria de casos qui ho nota primer és la família, a través de petits oblits o els canvis de caràcter sobtat. La col·laboració de la societat civil en els assajos clínics per prevenir aquesta malaltia és un dels reptes importants de la Fundació Pasqual Maragall.

Comparteix a: