La situació dels comerços històrics de la ciutat ha arribat fins a Nova York amb la publicació de la notícia al diari ‘The New York Times’ aquest dilluns. El diari es fa ressò de diversos casos com el del Palacio del Juguete que s’ha convertit en una sabateria d’una firma internacional i que segons s’explica el lloguer ha passat dels 1.000 a 35.000 € mensuals. La portada de la notícia s’il·lustra amb la fotografia de la botiga El Indio que tancarà a finals d’any i recull el testimoni del responsable del negoci que assegura “estic molt trist, però això era desafortunadament predictible”.

Josep Maria Roig, president de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, ha denunciat al rotatiu que la desaparició del comerç tradicional “és una pèrdua criminal de patrimoni d’una ciutat que desapareix sota les marques internacionals i que perd la seva història”. Roig, que regenta la pastisseria La Colmena, també explica que ha renovat el contracte per seguir amb el negoci -passant de pagar 1.000 als 7.500 € al mes-, un fet que l’obliga a acomiadar dos treballadors i a pujar el preu del pa i les pastes entre un 5 i un 10%. La notícia també dóna veu al regidor de Comerç, Raimond Blasi, qui denuncia que “hi ha hagut 20 anys per resoldre el problema” i atribueix les presses “d’última hora” per buscar una solució al caràcter cultural del país. Blasi es refereix a la normativa en què treballa l’Ajuntament per protegir els negocis històrics i es planteja que s’hauria de pagar una compensació econòmica als propietaris dels locals i es pegunta “qui ha de pagar per això?”.

‘The New York Times’ es refereix també al boom turístic de Barcelona que ha passat de l’1,5 milions de visitants l’any 92, als 7,5 milions actuals. En aquest sentit, fins i tot se citen les protestes que van fer els veïns de la Barceloneta durant l’estiu per mostrar el rebuig al tipus de turisme que arriba al barri. El diari explica que el model turístic entrarà en l’agenda política de les pròximes eleccions municipals. En aquest sentit cita a Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona, que denuncia que a la societat barcelonina “se’ns està deixant que siguem subsitutits pel que jo anomenaria ‘fast food'”.