Fa tres nits que dormen fora de casa, la majoria a domicilis de familiars i alguns en hotels. Tot i això, els 40 veïns desallotjats segueixen molt pendents de qualsevol moviment al voltant del seu edifici. Aquesta tarda, però, l'activitat dels pèrits que han revisat l'interior dels 31 pisos s'ha aturat. Els tècnics tornaran a l'edifici per continuar la inspecció demà al matí. Amb l'informe a la mà, al vespre, l'Ajuntament es reunirà amb els veïns, que esperen sobretot que se'ls ofereixi una solució al problema d'allotjament que tenen ara mateix. CLAUDIO BANCHELLI, president de la comunitat de veïns "Que nos digan dónde vamos a dormir." DOLORES FANDIÑO, veïna afectada "Si hem de tornar aquí, que sigui amb tota la seguretat, i si no és així, que ens recol·loquin a un lloc on tinguis la teva intimitat i les teves coses." Els veïns asseguren que els pisos ja fa anys que tenien humitats, i que ho havien denunciat a l'Ajuntament. Alguns apunten que també es van produir problemes similars en altres edificis del barri durant les obres d'ampliació de la Línia 5 del metro. De fet, la parada de la Teixonera, inaugurada l'any 2010, és molt a prop de la finca. TRINI BENÍTEZ, veïna afectada "Això ve de fa anys perquè van fer metro aquí a la vora i llavors ja vam començar amb problemes d'esquerdes, sortia aigua i no sabíem d'on i la cosa no ha fet més que anar a pitjor." L'edifici està afectat per un pla de reforma del barri, que està aturat i que preveia enderrocar l'immoble. Ara, el seu futur depèn de l'informe dels tècnics.
Els veïns de l’edifici desallotjat a la Teixonera han pogut recollir aquest dilluns roba i objectes de valor de casa seva, mentre efectius dels bombers han fet la inspecció tècnica dels 31 pisos de l’immoble. L’informe arribarà aquest dimarts i el districte d’Horta-Guinardó convocarà els veïns per consensuar les accions que caldrà emprendre a partir d’ara.
Una quarantena de famílies allotjades als hotels
La nit de divendres, 16 dels 40 veïns desallotjats van dormir al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), un equipament que acull temporalment persones sense sostre on els veïns no s’hi van trobar còmodes. Dissabte a la nit, la mitja dotzena de famílies que no s’havien traslladat a cases de familiars es van aplegar davant del seu edifici i van demanar a l’Ajuntament el trasllat a hotels de la zona, una solució que el consistori va acceptar. La majoria dels veïns s’estan des de llavors en hotels, un allotjament d’urgència garantit fins que no es determini l’estat de la finca afectada.
Fins a quatre inspeccions dels bombers
A finals de setembre, els veïns ja van denunciar a BTV que l’estat de precarietat de l’edifici els feia viure amb por. Les pluges d’aquells dies van empitjorar les condicions de l’immoble i van provocar la inundació dels pisos de la segona planta i els àtics.
Des de l’estiu passat, els Bombers han comprovat fins a quatre cops l’estat de l’estructura de l’edifici i han conclòs que, un cop apuntalat, no hi ha risc que pugui acabar cedint. Però els veïns tenen por i estan angoixats de viure en uns habitatges en mal estat. La finca té més de 60 anys i des de 2008 està afectada per un pla de reforma del barri. La previsió era la de reubicar els veïns i enderrocar l’edifici, un calendari que podria avançar-se en funció de l’informe sobre l’estat de la finca.