L'operació ha posat al descobert com funciona el negoci de la compravenda de metalls robats. Una activitat que en els darrers dos anys ha anat a més, segons la policia. La investigació arrenca en aquesta deixalleria de Cornellà, on els lladres portaven bona part del coure que robaven. L'empresa els el comprava i falsicava les factures perquè semblés que tot era legal. Jordi Ollé, cap d'investigació de la regió metropolitana sud "Abans de portar-los el material, els duien unes mosteres, pactaven el preu...." A més, esborraven qualsevol marca que poguessin tenir, per exemple, els cables de coure. Així els propietaris no els podien seguir la pista. La banda actuava per tot l'Estat i s'havien especialitzat en el robatoris de metalls. Un dels més grans el van cometre en una empresa d'Algesires, d'on es van emportar 24 tones de níquel, un dels materials més buscats. L'operació continua oberta. De moment hi ha 31 detinguts. Els últism 4 els van arrestar ahir mateix. Segons la policia, s'encarregaven de robar els carregaments de metall a les empreses. La majoria tenien antecedents per robatoris de metalls. Només un, però, ha ingressat a la presó i la resta estan en llibertat amb càrrecs.

D’aquests 27 detinguts, 15 serien, presumptament, responsables de robar el metall i els vehicles per transportar-lo i la resta s’encarregaria de vendre el material sostret a les deixalleries.

La investigació es va iniciar el mes de juliol, quan els Mossos van detectar que una deixalleria de Cornellà de Llobregat estaria participant en la receptació de metall robat ja que, en diverses ocasions, pels voltants de les instal·lacions s’hi havien pogut recuperar vehicles sostrets amb gran capacitat de càrrega, com camions i furgonetes.

Els investigadors van corroborar que el llibre de control de la deixalleria només registrava una mitjana de sis assentaments setmanals, la majoria amb irregularitats o amb dades falsejades. Els agents també van comprovar que la deixalleria rebia metall il·lícit, que era traslladat ràpidament a deixalleries de més entitat, recicladores o foneries per evitar o dificultar-ne la localització.

Les investigacions han permès articular un dispositiu per procedir a la detenció de tots els investigats. Les detencions s’han efectuat a Barcelona, Badalona i Sant Adrià i els Mossos han practicat escorcolls a deixalleries i naus d’emmagatzematge de Sant Adrià, Castellar del Vallès, Montornès del Vallès i Martorelles.

Amb aquest operatiu policial es dóna el grup per desarticulat.