Els 8 nens d'Olot van entrar en contacte amb l'infant malalt de diftèria en unes colònies. Són portadors del bacteri però no l'han desenvolupat. No es pot parlar, per tant, d'epidèmia. BOI RUIZ, conseller de Salut "La idea de convocar-vos avui és perquè no es malinterpreti que hi ha vuit nens que reben tractament antibiòtic i que no es malinterpreti que això vol dir que tenim una epidèmia de diftèria a la Garrotxa, no. Tenim vuit nens portadors que ja que hi ha nens sense vacunar, hem de tractar el bacteri que porten." El tractament amb antibiòtics que hauran de seguir els 8 nens ha començat aquest matí i es preveu que s'allargui entre 8 i 10 dies. Durant aquest temps s'ha demanat a les famílies que els infants no surtin de casa. "Calculem que el 3% dels nens de la Garrotxa no estan vacunats. Per això hem pres aquesta decisió de tractar-los per evitar que aquells nens que no estan vacunats pateixin la malaltia." Tenint en compte aquest percentatge de no vacunats, el Departament de Salut ha recomanat als casals i cases de colònies garrotxins que demanin el carnet de vacunes als nens i no acceptin els que no estan vacunats. A més, Salut reitera que les vacunes són necessàries i convida a aquells que no se les han aplicat que ho facin. De fet, ja hi ha molts que s'hi han decidit. La setmana passada van créixer un 20% les vacunacions a Olot respecte a l'anterior. L'infant ingressat al Vall d'Hebron continua estable dins la gravetat.

El conseller de salut, Boi Ruiz, ha assegurat que l’Agència de Salut Públic de la Generalitat ha detectat vuit nens portadors del bacteri de diftèria, tots a la Garrotxa. Aquest és el resultat de l’estudi epidemiològic que es va fer a 57 menors que havien tingut contacte amb el nen afectat d’aquesta malaltia.

Ruiz ha destacat que els nens portadors “no han desenvolupat la malaltia gràcies al fet que estan vacunats”. Ahir se’n van informar les famílies dels afectats i aquest mateix dilluns se’ls ha començat a administrar un tractament amb penicil·lina, que permetrà eliminar-los la diftèria de l’organisme. Mentrestant, se’ls ha reclòs a casa. Els parents més directes dels menors han reaccionat “favorablement i han estat molt comprensius”, ha dit el conseller.

Ruiz també ha assenyalat que el 3% dels nens de la Garrotxa no estan vacunats i, per evitar que s’encomanin, és important que ho facin, al·legant que “és un exercici de responsabilitat ”. També ha explicat que és recomanable que no vagin de colònies o casals d’estiu i per aquest motiu Salut demana als campaments d’estiu de la Garrotxa exigir els carnets de vacunació com a mesura preventiva. Ruiz admet que des de la conselleria no es pot impedir l’admissió dels nens no vacunats als casals d’estiu perquè “no tenim legislació en aquest sentit”.

L’enquesta epidemiològica s’ampliarà a la gent propera a aquests menors portadors del bacteri, encara que el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha transmès un missatge tranquil·litzador ja que la infecció es transmet per contacte directe i íntim, amb una convivència de proximitat. Mateu també ha dit que no hi ha dubte de l’efectivitat de les vacunes del calendari obligatori i ha explicat que s’ha fet la petició al ministeri per incloure-hi les vacunes de la varicel·la i el meningococ.

En relació amb la troballa d’aquests nens portadors, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha decidit obrir una actuació d’ofici i ha demanat al Departament de Salut que l’informi sobre quin control té sobre els infants no vacunats, la possible infecció d’altres nens i també les mesures que adoptarà.