L’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3
es va crear fa gairebé 25 anys amb l’objectiu de millorar la vida de les persones amb baixa visió o ceguesa. Bona part de les activitats que organitzen es fan gràcies als voluntaris, que també s’encarreguen de fer acompanyaments a socis que necessiten fer gestions o anar al metge en companyia. Des de l’associació asseguren, però, que entre setmana els costa cobrir totes les necessitats.
Anna Morancho treballa a l’entitat i assegura que tot i que els caps de setmana els voluntaris tenen molta disponibilitat, els dies feiners la cosa canvia. Precisament, els dies laborables és quan els socis necessiten ajuda per fer tasques com anar al metge, a la compra o a fer gestions. Morancho assegura que tenen unes 20 demandes d’acompanyaments setmanals i que, de vegades, “ens ha passat de no tenir persones per acompanyar al metge i hem hagut d’anar els treballadors de l’entitat”.
Sense requisits específics
Per ser voluntari, no calen requisits específics, només estar-hi disposat. A canvi, l’associació intenta compensar-los amb el que pot, per exemple, amb descomptes a les botigues. Abans de fer els acompanyaments, a més, l’entitat els dona consells per poder fer la seva tasca més fàcil.
La Concepció Montorio és voluntària i assegura que fer un acompanyament no és difícil, però sí que s’han de tenir clares algunes coses com, per exemple, intentar avisar les persones amb baixa visió o cegues dels imprevistos que es poden trobar mentre caminen. “S’ha de vigilar que la via que hi hagi pel davant estigui neta, que no tingui desnivell, que no hi hagi papereres o que s’hagin deixat sacs d’alguna obra. Tot el que pugui ser provisional se’ls ha d’avisar”, explica.
Des de l’associació asseguren que disposen d’una vuitantena de voluntaris que fan possible la majoria de les activitats de l’entitat.