(ACN) Els Mossos d’Esquadra han intervingut entre gener i setembre 14.616 kg d’haixix a Catalunya, una quantitat inèdita en l’última dècada que confirma la tendència a l’alça d’aquesta activitat delictiva. Les dades de la policia catalana obtingudes per l’ACN confirmen l’increment del nombre d’incidents, sobretot els darrers anys, amb 25,7 tones de droga comissada des del 2020 i prop d’un miler de detinguts tant l‘any passat com aquest. La Unitat Central d’Estupefaents explica a l’ACN que la pressió judicial i policial exercida al sud de l’estat des del 2018 ha fet desviar cap a la costa catalana part de l’entrada de droga i que des del cos volen evitar que organitzacions de països tercers estableixin aquí la seva base d’operacions.

De zona de pas a “via d’entrada” 

A parer del cos, el repunt es deu la pressió judicial i policial exercida al sud de l’estat des del 2018 per posar fre a l’entrada d’aquesta droga a través de l’estret de Gibraltar. Això pot haver desviat part dels desembarcaments de l’haixix a la península més al nord, cap a costes valencianes i catalanes. Així, Catalunya ja no és només zona de pas de droga per carretera procedent del sud de l’estat, sinó també una “via d’entrada” directa per mar.  

Més detinguts a la costa i al sud  

Les detencions lligades al tràfic d’haixix també van a l’alça i despunten els últims dos anys amb 1.073 el 2022 i 912 enguany (fins al setembre). A Barcelona i l’àrea metropolitana nord és on s’acumulen més detinguts: 296 i 182, respectivament, de gener a setembre del 2023. A tot Catalunya, aquest 2023 els Mossos han desarticulat, fins a setembre, vuit organitzacions criminals i set grups criminals dedicats al tràfic d’haixix. Això és un gran repunt respecte als últims tres anys, en què s’han escapçat no més de dos grups i/o organitzacions criminals anualment.  

La marihuana: el problema es manté

L’any 2022 es va tancar amb 2.125 detinguts per tràfic de marihuana, el nombre més alt almenys des del 2013 i aquest any, fins al setembre, n’eren ja 1.586. A diferència del que passa amb l’haixix, Girona és la segona regió policial amb més detinguts aquest any (339), al darrere de Barcelona.

De fet, el nombre total de plantacions intervingudes els darrers 10 anys també ha anat en augment, des de les 233 que van desmantellar els Mossos el 2013 fins al rècord de 662 del 2021. El gran volum de cabdells comissats l’any passat es va concentrar en 434 plantacions i aquest 2023 se n’han desmantellat 284. 

Una altra diferència entre aquesta activitat delictiva i el tràfic d’haixix són els incidents violents que l’acompanyen. En el cas de la marihuana, la naturalesa del negoci comporta enfrontaments violents entre grups rivals, com els assalts a les plantacions, robatori de material o de droga. Amb dades disponibles des del 2020, els Mossos registren al voltant d’un centenar d’episodis violents cada any, amb un pic de 115 l’any 2021.