(ACN / agències) Catalunya s’ha convertit en la principal via de pas de l’haixix des del Marroc i és la primera opció dels narcotraficants per distribuir aquesta droga al mercat europeu. En els darrers cinc anys, els Mossos d’Esquadra han detectat un augment del tràfic i han comissat 40 tones d’haixix que entra a través de desembarcaments a la franja litoral i per carretera a través de l’AP-7. El 2023 se n’han intervingut més d’11 tones, s’han obert 38 investigacions noves i s’han detingut 912 persones.

La droga entra per mar i per terra

L’inspector Antoni Salleras, cap de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal, ha detallat que la droga entra per mar i per terra. Gairebé el 66 % de les intervencions han estat per haixix transportat per via marítima, amb desembarcaments a ports i platges, mentre que el 34 % va ser per carretera.

tràfic haixix

Per combatre aquest fenomen, els Mossos i l’Agència Tributària han introduït escàners mòbils per detectar drogues a les càrregues dels camions que circulen per l’AP-7, la via que connecta amb el sud d’Europa.

La pressió judicial i policial al sud de l’estat ha fet que les organitzacions criminals es decantin per Catalunya a l’hora d’introduir a Espanya l’haixix procedent del Marroc”
Antoni Salleras, cap de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal

Violència entre grups rivals

La policia catalana també ha detectat un repunt de l’ús de violència als incidents relacionats amb el tràfic d’haixix, que estan relacionats amb baralles entre grups rivals.