virus H5N1 grip aviària

Els casos de grip aviària provocats pel virus H5N1 s’estan multiplicant les darreres setmanes a diversos països del món i els experts ja estan en alerta. Es tracta d’una malaltia que afecta majoritàriament les aus —silvestres o domèstiques— i que cada temporada, davant dels brots, obliga a sacrificar milers d’animals per evitar-ne la propagació. Ara bé, enguany les xifres s’han disparat i des de l’octubre ha calgut sacrificar més de 100 milions d’aus a tot el món.

El virus que es transmet a través de les secrecions de les aus malaltes, com la saliva o les defecacions.

El virus H5N1 pot transmetre’s a humans?

Una de les qüestions que preocupa als experts, però, és la transmissió de la malaltia a mamífers. Ja s’han notificat casos confirmats en guineus, lleons marins, llúdrigues o bisons, els quals han posat en alerta l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, creu que aquests contagis “s’han de vigilar de prop”.

Si bé remarca que des de l’OMS s’avalua el risc per als humans com a baix, assenyala que “no es pot donar per fet que això continuï així”. En aquest sentit, Adhanom Ghebreyesus creu que “cal preparar-se per a qualsevol canvi“.

Com ha afectat a Catalunya la grip aviària?

A Catalunya, fa pocs dies, el Departament d’Acció Climàtica va ordenar el sacrifici de 37.000 galls dindi i 50.000 guatlles afectades en una granja d’Arbeca (Garrigues). La decisió es va prendre després de confirmar el brot a través del Laboratori Central de Veterinària d’Algete, a Madrid.

La directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, va voler donar un missatge de “tranquil·litat” i va recordar que és un virus que no afecta la salut pública, ja que l’H5N1 no és transmissible als humans, tal com asseguren diferents organismes europeus.