L’Ajuntament de Barcelona està elaborant un pla de protecció de patrimoni als barris del Camp de l’Arpa i el Clot que, segons l’associació de veïns, va amb retard. Els veïns critiquen que encara no s’hagi aprovat inicialment el projecte i demanen que sigui un pla de màxims que inclogui més d’un miler d’edificis amb interès històric i patrimonial dels dos barris.

Des del districte de Sant Martí expliquen que el pla ha quedat aturat temporalment per les eleccions municipals i asseguren que es reprendrà un cop estiguin constituïts els districtes. Una interrupció que no entenen des de l’AV del Clot – Camp de l’Arpa, que demanen celeritat per recuperar temps.

La suspensió de llicències no es pot prorrogar més

Segons Miquel Catasús, membre de la Comissió de Patrimoni d’aquesta associació, s’hauria de treballar contra rellotge per poder tenir llesta la redacció del pla de patrimoni aquesta tardor. Catasús recorda que la suspensió de llicències d’obres, que el consistori va aprovar l’abril del 2022 per evitar que s’enderroquessin més finques, caduca l’abril del 2024 i no es podrà prorrogar més.

Rescaten diverses escultures de la brossa

Tot i la suspensió de llicències, els veïns han anat denunciant pèrdues patrimonials en els darrers mesos per obres realitzades amb llicències donades prèviament a la moratòria. És el cas de diverses reproduccions escultòriques de taules de fruites que els veïns van rescatar de les deixalles de les obres de rehabilitació d’una finca de carrer de Rogent o l’enderroc de la casa baixa del carrer de Xifré, 111, el passat mes de gener. 

Demanen una àmplia protecció d’habitatges

Pel que fa al contingut, Catasús explica que l’associació de veïns aposta per fer una protecció intensiva que superi el miler d’edificis dels dos barris. El pla hauria de servir, segons els veïns, per catalogar finques històriques com la Cooperativa del Camp de l’Arpa, diversos edificis dels carrers de Rogent o del Clot i els passatges de Roura i Catalunya.

Ara bé, Rosa Sans, de la Comissió de Patrimoni de l’associació de veïns, alerta que també s’haurien de protegir altres tipus d’edificis, com les casetes del carrer de Trinxant, que “són símbol de les construccions d’un barri treballador”.