Per al Jan avui ha estat un dia com qualsevol altre. Després de l'escola, toca berenar i jugar... No ha notat la vaga perquè la seva escola bressol no s'hi ha sumat, tot i que ens ha dit que dóna ple suport a les queixes. Com també les mares. VANESSA RAMILIO "Estic d'acord amb la protesta i estic en contra de les mesures. És impossible, els nens no hi caben." MARTA ASENSIO "Si sempre fem vaga, què fem amb els nens i amb la feina? No creiem que la vaga sigui la solució però hi estem d'acord." De les 92 escoles bressol de Barcelona, 28 han fet vaga en aquest primer dia. Encara que totes han obert portes pels serveis mínims decretats. Pel que fa als educadors el balanç queda així: dels 737 treballadors, 118 no han anat a treballar, és a dir, el 16%. L'escola bressol de Can Dragó, a Nou Barris, és per exemple una de les que s'hi ha sumat. De fet, aquí només han funcionat els serveis mínims, és a dir, han treballat una persona de l'equip directiu i un terç de la plantilla d'educadors. Pel sector de l'educació dels 0 als 3 anys, l'aturada ha estat la manera de transmetre el malestar per les reformes de cara al curs vinent. LUCIA RIBAS, mestra d'escola bressol "No acceptem el canvi de model que l'Ajuntament ens vol imposar que inclou un agument de la ràtio de nens per aula, la disminució de personal de suport i que tres escoles de gestió pública passin a una de privada." L'Ajuntament minimitza l'aturada i assegura que la qualitat del servei no està en joc. GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "Un col·lectiu de professors i pares i que tampoc no és majoritari en tota la xarxa no pot coaccionar ni pot canviar una política que estem tractant de treballar de forma pactada. Evidentment, no a tothom li poden agradar aquestes mesures i hi ha veus discordants però a nosaltres tampoc no ens agrada fer ajustos." Caldrà veure l'evolució dels dos propers dies de vaga, tot i que alguns mestres asseguren que el seguiment serà més alt, ja que per motius econòmics moltes educadores han decidit no secundar la vaga els tres dies.

Davant la seu de l’Institut Municipal d’Educació, un centenar de pares i educadors han fet una cassolada per mostrat el seu descontentament pels canvis en el model educatiu de les escoles bressol. Demanen que s’aturin les retallades en educació, especialment a una de franges més sensibles, la dels 0 als 3 anys.

Al matí, una vuitantena de mestres s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume i amb una acció simbòlica han denunciat que amb les mesures que vol implementar l’Ajuntament no podran atendre com cal els alumnes.

La vaga d’escoles bressol municipals està convocada durant tres dies, de dimarts, 8 de maig, fins dijous, dia 10. Els convocants demanen que l’Ajuntament de Barcelona retiri les mesures impulsades el mes de setembre passat, com ara l’augment de les ràtios de nens per educadors a les escoles bressol, la paralització de la construcció de noves llars d’infants o la concertació d’algunes places a centres privats. La vaga compta amb el suport dels sindicats USTEC-STEs, UGT i CGT.

Seguiment de l’aturada als centres

L’Ajuntament ha xifrat el seguiment de la vaga en 28 centres i el 16% dels treballadors en total. El consistori nega rotundament que s’estigui posant en risc el model i assegura que les escoles bressol de la ciutat seguiran mantenint els estàndards de qualitat.

Segons Lucia Ribas, mestra d’una escola bressol, 31 escoles han secundat l’aturada i 25 d’elles han tingut un seguiment del 100%. El col·lectiu de professionals espera que dimecres i sobretot dijous s’afegeixin més centres a la convocatòria. Els mestres han criticat el que consideren uns serveis mínims abusius “perquè les escoles bressol no són un servei d’emergència”.

Entre les escoles consultades hi ha des de centres que faran vaga els tres dies i que compten amb el recolzament de les famílies, com és el cas de l’EBM Sant Genís d’Horta Guinardó, on només hi havia dos nens dels setanta que habitualment van a classe, fins a d’altres com l’EBM Pla de Fornells, a Nou Barris, on el personal ha decidit fer un seguiment rotatiu de la vaga i un 70% de les famílies ha optat per portar els alumnes amb normalitat al centre. També a Nou Barris, l’EBM Can Dragó s’ha sumat a la convocatòria i, dels 81 nens que habitualment van al centre, aquest dimarts n’hi havia 18. En canvi a l’EBM El gat negre, d’Horta-Guinardó, han decidit fer classe amb normalitat perquè tenien programades excursions i, segons la direcció, era complicat suspendre-les. Tampoc fan vaga a l’EBM Sant Medir, de Gràcia ni a l’EBM Can Bacardí, de Les Corts i a l’EBM El Cotxet, de Sants-Montjuïc. A Sant Martí, a l’EBM l’Estació, només seguiran l’aturada dimecres i dijous.

Des de BTVNotícies hem fet una crida a les xarxes socials per conèixer de primera mà quin és el seguiment o l’opinió dels pares de nens que van a l’escola bressol municipal, sobre la vaga. Amb aquesta informació, i la que hem recopilat telefonant a totes les escoles bressol, hem elaborat el mapa de seguiment de la vaga. A continuació reproduïm també alguns dels comentaris i imatges que ens han fet arribar a través de Twitter.

Una de les fotografies que ens han enviat els mestres de l’escola bressol El fil, a Sants-Montjuïc.

Aules buides a l’EBM Can Dragó, de Nou Barris, on, segons la direcció, han secundat la vaga i només han anat a classe 18 nens dels 81 que hi ha matriculats.

Fotografia enviada pels mestres de l’EBM Can Caralleu, amb una de les pancartes de protesta.