Aquest divendres, 23 de setembre, hi ha convocada una vaga d’estudiants contra el canvi climàtic. El Sindicat d’Estudiants ha fet una crida a tot l’alumnat a buidar les aules i participar en les marxes que hi ha arreu de l’estat espanyol. La manifestació a Barcelona ha sortit de la plaça de la Universitat i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Centenars de joves han sortit per reclamar justícia climàtica. El lema de la protesta ha estat “El capitalisme mata” i els estudiants han exigit la nacionalització de les elèctriques.

El capitalisme, responsable de la crisi climàtica

Segons el manifest de la vaga del 23 de setembre, el canvi climàtic, “provocat pel capitalisme i l’ànsia de beneficis de la burgesia internacional”, faran que una bona part de la població pateixi fam i pobresa. Els estudiants expliquen que la situació “ha arribat a un punt límit” i apunten que la destrucció mediambiental té uns responsables clars.

El text denuncia que una vintena d’empreses de combustibles fòssils generen un terç de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i que un centenar de multinacionals emeten el 80 % del CO2. En concret, han assenyalat les petrolieres, les elèctriques i les empreses mineres.

joves manifestació vaga contra el canvi climàtic

Crisi de preus i inflació

Els joves que s’han sumat a la mobilització asseguren que cal plantar-se per l’emergència climàtica i denunciar l’augment dels preus de l’energia. “Repsol, Endesa, Iberdrola… Estan fent negoci amb aquesta crisi, ens apugen el preu de la llum i generen uns beneficis astronòmics”, remarca Pablo Castillo, portaveu de Contracorrent.

La solució que proposen és la nacionalització de les elèctriques: “La reconversió ecològica no serà possible si el sector energètic està en mans de grans empreses, només els treballadors poden fer realitat un model més sostenible“, afirma Castillo.

Entre les consignes que s’han sentit durant la protesta hi ha “Canviem el sistema no el clima” o “Ecologistes anticapitalistes”.

Comparteix a: