L’anunci que Catalunya prepara una llei que prohibirà fumar a l’entorn d’escoles, terrasses i marquesines d’autobús ha caigut com un gerro d’aigua freda en el sector de la restauració. La reacció del president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha estat immediata i ha assegurat que es tracta d’una mesura “absurda” i que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, “s’ha equivocat”. Ho ha avançat al programa ‘El món a RAC1’, en què també ha assegurat que no hi ha cap problema de convivència a les terrasses de bars i restaurants entre fumadors i no fumadors.

De fet, en una entrevista a betevé, Pallarols ha afegit que se senten “sorpresos, molt preocupats i indignats” per les paraules del conseller. I assegura que “l’únic que fa és posar més pals a les rodes a una indústria que lamentablement no ha tancat una crisi que n’està encadenant una altra”.

No s’ha consensuat amb el sector ni amb els usuaris

El president del gremi critica que la proposta no s’hagi consensuat amb el sector. I també lamenta que no s’hagi consultat els usuaris de les terrasses. En aquest sentit, s’ha referit a una enquesta a un miler de persones que, segons explica, demostra que no hi ha cap conflicte a les terrasses pel fet que s’hi pugui fumar.

Més del 80 % de les persones que hi han participat està d’acord amb la llei de tabac actual. I set de cada 10 no fumadors pensa que la convivència està garantida”
Roger Pallarols, president del Gremi de Restauració de Barcelona

El president del gremi també demana coherència. “Tot plegat resulta absurd”, etziba, “podràs fumar dret al costat de una terrassa, però no assegut?” També ha demanat rigor i responsabilitat per no perjudicar un sector que a Barcelona té “8.000 persianes obertes i dona feina a 80.000 persones” de forma directa. Per això demana al govern que faci marxa enrere i no tanca la porta a portar el cas als tribunals.