Ara com ara, no tindria cap sentit“. Així de contundent s’ha manifestat al programa ‘reset’ el director clínic de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Carlos Rodrigo, sobre la necessitat de vacunar els nens contra el coronavirus. Per aquest expert en vacunes no es dona “cap de les condicions” perquè l’Administració del vaccí sigui imprescindible entre els menors de 20 anys.

Rodrigo ha assegurat que “ni tenen una malaltia greu per coronavirus” ni, a més a més, tampoc “no són vectors importants de transmissió“. Així, doncs, considera que “no els hem de protegir” i que tampoc no caldria immunitzar-los perquè “es vacunarà les persones que s’han de protegir dels nens“.

No se’ls vacuna d’altres malalties

De fet, el cap de pediatria del Germans Trias i Pujol ha afirmat que, en cas que es decidís vacunar els infants, “la seguretat ja no seria una prioritat, sinó una obligatorietat“. Rodrigo fins i tot ha dit que “m’haurien d’explicar molt bé perquè se’ls vacuna contra el coronavirus i no d’altres malalties que sí que els fan mal“.

De la seva banda, la immunòloga de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Gemma Moncunill, també creu que “els nens ara mateix no serien una prioritat, de fet serien dels col·lectius menys prioritaris”. Tot i això, ha afegit que “sí que s’haurien de vacunar” per evitar la transmissió del virus, ja que “molts dels nens són asimptomàtics“.

Millor no posar dates

Moncunill també ha mostrat la seva desconfiança cap a la possibilitat de començar a vacunar la població a partir del gener, com preveu el pla de vacunació del Govern espanyol. “No sé com de fiables són aquestes previsions”, ha dit, perquè “primer cal que les vacunes siguin aprovades per les agències reguladores i que estiguin disponibles”. En aquest sentit, Moncunill ha subratllat que “està molt bé que el govern faci previsions, però és millor no posar dates”.

Els que ja l’han passat, de baixa prioritat

Els experts també han situat en un mínim d’entre el 50 % i el 60 % la població que caldria que es vacunés o fos immune per “trencar la transmissió” del virus. Un percentatge que pot variar, ja que “dependrà de l’eficàcia de la vacuna“, entre d’altres factors.

A més, les persones que han passat la malaltia formen part dels col·lectius de “baixa prioritat” perquè ja són immunes, segons Moncunill. La immunòloga de l’ISGlobal ha dit que estan estudiant quant de temps duren els anticossos i que “estem veient casos de persones que, al cap de sis o vuit mesos, encara en tenen“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a