El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat crearà un cens únic per recollir les denúncies per abusos sexuals i de poder, que es produeixin als centres universitaris catalans, ja siguin públics o privats. L’anunci l’ha fet el conseller Joaquim Nadal en una roda de premsa aquest dimecres al matí. Nadal ha detallat que el cens estarà en marxa el curs vinent i que l’objectiu és poder centralitzar tots els casos i fer-ne un seguiment més acurat.

De moment, ha apuntat que aquest registre únic estarà liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes. Cada universitat s’encarregarà d’incloure-hi els casos denunciats, un fet que, segons el conseller, permetrà “fer-ne un rastreig comú”. Nadal creu que és necessari l’aflorament públic dels casos. Afirma que la denúncia i la resolució ràpida determina l’aïllament dels casos i assegura que el conjunt del sistema no quedi contaminat.

Diversos casos denunciats l’últim any

Durant aquest curs acadèmic s’han fet públics diversos casos d’assetjament, per motius sexuals o per abús de poder, que s’han donat en universitats de tot el país. El darrer que es va conèixer va ser la denúncia a un professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull, a qui una alumna va acusar d’assetjament sexual.

A principis d’any també van sortir a la llum dos casos d’assetjament a la UAB. Els acusats són professors del centre universitari i un d’ells va ser condemnat per assetjament sexual. Tot plegat va generar protestes dels estudiants.