Els Mossos d’Esquadra han detingut cinc persones que formaven part d’un grup criminal que es feien passar per inspectors de gas per enganyar persones grans. Se les acusa de diversos delictes d’estafa, furt i robatori amb intimidació comesos a Barcelona i en altres ciutats com Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Terrassa i Manresa. En total sumen vuit fets delictius. Els autors van sostreure més de 44.000 €, en efectiu i a través de transferències bancàries, i també van robar aparells electrònics i joies. Dues detencions s’han fet a Barcelona, dues Cornellà de Llobregat i una altra a Sant Feliu de Llobregat.

Trucaven per telèfon a les víctimes

El “modus operandi” que feien servir els autors consistia a fer una primera trucada telefònica a les víctimes, persones grans, per informar d’un error al comptador del gas o en la factura per un valor de valor d’entre 300 € i 400 €. Els deien que aquell era l‘últim dia per poder solucionar-ho i enviaven dues persones —habitualment dones— que es feien passar per inspectores de la companyia de gas.

Quan entraven a casa de les víctimes, una simulava que feia la inspecció i distreia la víctima i l’altra recorria el pis per trobar diners, llibretes bancàries i objectes de valor. Els demanaven les dades bancàries i els codis de seguretat amb l’excusa que les necessitaven per poder solucionar el problema de subministrament.

La policia ha detallat que, en una ocasió, una de les víctimes va sospitar i es va negar a facilitar als estafadors el número de seguretat de la targeta bancària. Aleshores, la van arraconar al passadís de l’habitatge i la van pressionar fins a aconseguir-lo.

Es feien passar també per treballadors del banc

Segons han explicat els Mossos d’Esquadra, quan sortien al carrer, anaven ràpidament a caixers per treure diners abans que es bloquegessin les targetes i llibretes. També feien compres per internet i de forma presencial en grans superfícies comercials. El mateix dia o els dies successius tornaven a trucar a la víctima fent-se passar per treballadors de l’entitat bancària. L’objectiu era obtenir noves dades i així poder tornar a sostreure diners.

Consells dels Mossos

Els Mossos alerten que les visites comercials relacionades amb el servei de la llum o del gas que els clients no hagin sol·licitat no estan permeses. Avisen també que la companyia sempre avisa per carta del dia de la revisió i demanen que si qualsevol persona es presenta en un domicili sense previ avís, es truqui al 112. La policia recorda que la inspecció a la instal·lació de gas s’ha de fer cada cinc anys.