A finals del 2016 l’Ajuntament va deixar clars els canvis a la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana. Una de les decisions més polèmiques va ser redefinir la funció de la banda musical del cos. Però el pla director hi introduïa més novetats. Els agents han de traslladar les patrulles de les zones urbanes a les zones rurals de manera progressiva.

Mig any després d’aquesta decisió, els agents munten cada dia a la serra de Collserola i vigilen les zones rurals. L’actualització ha anat acompanyada d’una formació completa, segons explica el sergent de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana, Juan Francisco Méndez: “Va venir un caporal de la zona forestal, ens van donar informació del patronat, dels camins i dels accessos”. El cos està satisfet, en general, amb aquesta rutina.

No obstant això, continuen patrullant per alguns punts urbans, com el Parc de la Ciutadella. Durant els mesos d’estiu, de maig a setembre, fan un suport al grup de platges. “Tenim millor visió que les patrulles que van en cotxe o moto, tant per veure com per ser vistos i podem accedir a cavall a llocs on no arriba un tot terreny“, afirma Méndez.

Un cos amb tradició

La Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona es va crear l’any 1856. Actualment hi ha una quarantena d’agents que tenen cura de 33 cavalls. D’aquests, 31 són de pura raça espanyola. Tots, sense excepció, són mascles, per evitar que s’alterin durant les èpoques de zel i perquè tenen més resistència física. Tant si surten a patrullar com si no, cada dia s’exerciten. I com a bons treballadors, també tenen vacances en períodes de dues setmanes durant els quals marxen a pasturar als terrenys del veterinari.