La nova aplicació és diu Medjelly, és gratuïta i hi apareixen totes les platges de Barcelona. Amb només un clic podem conèixer les condicions meteoròlogiques i del mar i tota la informació sobre la presència de meduses. VERÓNICA FUENTES, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar "Tu entras a la playa que te interesa y puedes ver las condiciones de esa playa, en cuanto a temperatura del agua, una serie de parámetros y además si tiene medusas o no. Si llegase a haber medusas puedes ver que medusa es que peligrosidad tiene y en el caso de que te pique, que deberías hacer." Des de l'Institut de Ciències del Mar actualitzen la informació dos cops al dia. Però qui detecta sobre el terreny la presència de meduses són els serveis de salvament i socorrisme de la Creu Roja. JAUME GAS, patró de l'embarcació de socorrisme i salvament de la Creu Roja "Nosaltres una de les tasques que tenim és fer la ronda a les platges cada dia, vigilant que no hi hagi cap banc o medusa a la zona de bany, si ho detectem avisem automàticament al coordinador de cada platja, i es prenen les mesures adeqüades com si hi ha un banc important canviar a bandera groga." Aquest any es donen les condicions meteorològiques perquè les meduses puguin arribar en grans quantitats a les platges. Tot i això, els experts afirmen que la seva presència serà breu. "Avui les meduses no han traspassant la zona de banys que delimiten les boies i, per tant, continua onejant la bandera verda." En cas de picada, cal retirar, suaument, els filaments dels tentacles de la medusa amb aigua de mar, mai amb aigua dolça. Després es recomana aplicar gel per disminuir la inflamació i evitar que el verí de l'animal s'expandeixi pel cos.

Investigadors del CSIC i la Mediterranean Science Comision han creat una aplicació per a mòbils que informa a temps real de la presència de meduses a les platges de Barcelona. També conté consells sobre com actuar en cas de picada.

Una de les grans preocupacions per als banyistes a les platges és no topar amb meduses. Aquest estiu, a més, els experts han alertat que es donen les condicions perquè n’arribin més a la costa. Ara, però, gràcies a una nova aplicació per a iPhone es pot saber si hi ha presència d’aquests animals a qualsevol de les platges de Barcelona.

L’aplicació MedJelly també ofereix informació sobre les diferents espècies i fotografies per reconèixer-les, així com informació actualitzada sobre l’estat de les platges amb dades de la bandera que oneja o la temperatura de l’aigua.

L’aplicació és gratuïta i està disponible per a iPhone i iPad, tot i que la informació també està disponible al web.