Barcelona tindrà dos nous centres oberts per a menors abans d'acabar l'any. Seran espais diürns que funcionaran fora de l'horari escolar i que tindran com a objectiu socialitzar i estimultar l'aprenentatge i els hàbits saludables. Un dels centres està previst que se situï al barri de la Barceloneta, a Ciutat Vella, i l'altre a Nou Barris, i tot dos disposaran de psicòlegs, educadors i treballadors famíliars. De fet, el govern municipal vol incloure les famílies en les activitats que es programin perquè els aprenentatges que es facin al centre es puguin traslladar també a casa seva. Actualment, hi ha 17 centres oberts a Barcelona. Ciutat Vella és el districte que en concentra més, amb 7, seguit de Nou Barris, amb tres centres. Tant a Sant Andreu com al districte d'Horta Guinardó hi ha dos equipaments d'aquestes característiques, i la resta es distribueixen entre l'Eixample, les Corts i Sant Martí. Entre els centres que ja funcionen i els dos que s'obriran, la ciutat podrà atendre a finals d'any més de 1.900 menors en risc d'exclusió social. El pressupost d'aquest any per a tots aquests espais és de 744.000 euros, un 14% més que l'any passat. La partida inclou 74.000 euros extraordinaris provinents dels salaris no pagats als treballadors municipals que van fer vaga el 29 de març.

L’Ajuntament invertirà, aquest 2012, 1,68 milions d’euros a programes destinats a atendre els infants en risc d’exclusió social. Sobretot, el que vol fer el consistori, és reforçar les polítiques socials destinades a atendre i protegir els menors a Barcelona i a partir d’ara també les seves famílies.

Per això ha ampliat en un 14%, respecte del 2011, la partida dels convenis signats amb les entitats de Barcelona que gestionen centres oberts. Aquests espais ofereixen als infants la possibilitat de socialitzar-se i desenvolupar-se al costat d’altres menors. La novetat és que l’Ajuntament preveu un nou model d’equipament que inclogui, no només els infants, sinó també les seves famílies. Aquest model tindrà dos equipaments: un a Ciutat Vella, al barri de la Barceloneta, i l’altre a Nou Barris.

Per tot plegat l’Ajuntament té un pressupost de 744.000 euros per aquest 2012, incloent-hi 74.000 euros procedents dels salaris no pagats als treballadors municipals que van fer vaga el 29 de març passat.