Ni es fan selfies, ni fotografien el cel. Participen en un experiment científic. Són turistes i ciutadans que han decidit col·laborar amb la iniciativa Barcelona respira!. Mesuren amb el seu telefon mòbil la quantitat de partícules aerosols de l'aire. LYDIA SANMARTÍ, Institut de Ciències Fotòniques: "Els aerosols són tots aquells sòlids que trobem a l'aire. Des de la sorra de la platja... fins a partícules contaminants com les que desprenen els cotxes..." L'anàlisi de l'aire és possible gràcies a una aplicació per a mòbils i aquest petit giny òptic. És capaç de detectar, amb l'ajuda de la càmera del telèfon, la llum que rebota en les partícules en suspensió. Avui, a la Barceloneta, l'aire és "molt clar". Automàticament, la mesura queda registrada i geolocalitzada. ROLAND TERBORG, estudiant de Fotònica: "Cada vez la investigación científica está creando artilugios para hacer experimentos con el móvil..." Es tracta d'un projecte europeu, impulsat per l'Institut de Ciències Fotòniques, amb la col·laboració del CREAL i l'Ajuntament. S'han instal·lat quatre centres neuràlgics des d'on s'hi pot participar els dimecres a la tarda i els diumenges al matí durant un mes. Les localitzacions exactes i els horaris es poden consultar al web del projecte. Un cop recollides les dades s'analitzaran i es podrà arribar a conclusions. El grau, per exemple, d'aerosols contaminants que hi ha a l'aire barceloní.

Les mesures es prendran fins al 15 d’octubre els dimecres de 17 a 19 h i els diumenges d’11 a 13 h en quatre punts de la ciutat: la plaça de Carles Buïgas, just al davant de la Font Màgica de Montjuïc, la interesecció de l’avinguda Diagonal amb la gran via de Carles III, el CosmoCaixa i la plaça de Charles Darwin, a la Barceloneta.

A tots els ciutadans que s’acostin a un d’aquests punts se’ls facilitarà un petit dispositiu òptic que s’acobla a la càmera del telèfon mòbil. Això sí, per qüestions tècniques, només funciona amb els iPhone 4 i iPhone 5. També s’han de descarregar una aplicació gratuïta anomenada Ispex. Per prendre la mesura s’ha d’enfocar la càmera del mòbil cap al cel. “Cada cop més la investigació científica està creant ginys per fer experiments amb els mòbils”, explica Roland Terborg, estudiant de fotònica i col·laborador en l’experiment. “S’estan creant telescopis que s’acoblen a les càmeres, per exemple”, afegeix.

Què són les partícules aerosols?

Els aerosols són totes aquelles partícules sòlides que floten a l’aire ja siguin contaminants o no. “La sorra de la platja en suspensió o la sal són aerosols, però també aquelles partícules que surten dels tubs d’escapament dels vehicles o de les xemeneies”, explica Lydia Sanmartí, de l’Institut de Ciències Fotòniques i una de les responsables de l’experiment Barcelona Respira.

Per tal que els resultats puguin ser concloents i es pugui dibuixar el mapa dels aerosols de Barcelona s’han de prendre com a mínim 50 mesures a cada punt. Un cop recollides les dades s’analitzaran i es podrà arribar a conclusions. El grau, per exemple, d’aerosols contaminants que hi ha a l’aire barceloní. L’experiment s’està duent a terme paral·lelament a 10 capitals europees.