Wael Abbas arrossega una llarga trajectòria de denúncia de la manca de llibertats a Egipte. El seu blog, 'La consciència egípcia', ha estat un dels punts de referència de la revolució d'aquest any en aquest país. Ha patit la repressió del règim de Hosni Mubàrak i assegura que la situació no ha millorat amb la junta militar que a l'estiu va assumir el poder. WAEL ABBAS, activista egipci "És pitjor. Els bloggers, per exemple, ara s'enfronten a judicis militars. Amb Mubarak, teníem judicis civils. Els únics que eren jutjats per la via militar eren els terroristes i tampoc no hi estàvem d'acord." Abbas acusa el règim militar de reprimir brutalment el poble i no combatre el crim ni la corrupció. Diu que la transició egípcia, hauria de conduir-la un consell civil amb presència de totes les faccions polítiques: islamistes, liberals, socialistes i nacionalistes àrabs. Però sobretot format per activistes de la plaça Tahrir. WAEL ABBAS, activista egipci "Els governs haurien de pensar en els interessos de la gent. Limiteu-vos a fer el que la gent demana, no compreu un líder per garantir els vostres interessos en la regió." Wael Abbas demana a Occident més confiança en la capacitat dels egipcis per dotar-se ells mateixos d'un sistema democràtic.

La situació a Egipte, després de cinc dies de violència, és de calma relativa aquest dijous a la plaça de Tahrir. En aquestes hores de treva, milers de ciutadans continuen concentrats al cor de la revolta del Caire, desafiant de nou el govern militar egipci. La junta militar, per la seva banda, s’ha disculpat per les morts de manifestants, a qui qualifica de “màrtirs fidels”. El darrer balanç oficial és de 38 activistes morts i l’ONU ja ha condemnat l’ús excessiu de la violència. Tot això passa pocs dies abans de les eleccions legislatives, les primeres després de la caiguda de l’expresident Hosni Mubarak, que havien de començar dilluns vinent, tot i que comencen a alçar-se veus demanant que s’ajornin.

Mubarak va caure com a conseqüència d’una revolta popular que es va gestar, majoritàriament, a Internet i les xarxes socials. Un dels centenars d’impulsors de blogs i planes web en defensa de la democràcia i els drets humans a Egipte és el periodista Wael Abbas, autor del blog ‘La consciència egípcia’, que aquests dies és a Barcelona. Ahir va participar en una taula rodona del cicle ‘[R]Evolucions al món àrab’, organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).