Amb aquesta mesura el govern espera recaptar entre 60 i 70 milions d’euros, tot i que la xifra encara és provisional. Boi Ruiz ha insistit, en declaracions als mitjans de comunicació, que s’estudia si alguns malalts o els pensionistes podrien quedar exempts del pagament de la taxa. De fet, els pensionistes (que són els que consumeixen més fàrmacs) tenen accés gratuït a tots els medicaments. Alguns experts demanen que els jubilats amb un nivell d’ingressos més baixos no hagin de pagar res, però que sí que ho facin els que tinguin nivells de renda més elevats. En qualsevol cas, perquè a Catalunya s’apliqui una mesura d’aquest tipus, caldrien canvis des del Govern de l’Estat.

També n’ha parlat avui el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós. Des del Col·legi assegura que els metges catalans estan a favor d’una taxa per recepta mèdica, com la que va anunciar dimarts el president Artur Mas, sempre que no afecti les rendes més baixes i que es defineixi un catàleg de prestacions. Demanen, però, que el copagament per les receptes mèdiques s’estengui a tot el país.

Padrós ha recordat que des de fa temps el Col·legi de Metges s’ha manifestat sobre la necessitat d’incrementar els recursos del Sistema Nacional de Salut i que hi ha diversos informes, com ara els coneguts com a Abril Martorell o el Vilardell, que posen sobre la taula els problemes del sistema i les possibles vies per fer-lo sostenible.

Jaume Padrós ha tornat a insistir que el copagament en farmàcia s’ha d’introduir tenint en compte criteris de necessitat i de rendes. Padrós ha anunciat que dimecres que ve, 30 de novembre, faran públiques les propostes per fer sostenible el sistema sanitari que s’han elaborat en el Fòrum de la Professió Mèdica. Es tracta d’un text redactat per més de 300 metges de sis àmbits: hospitals, atenció primària, sociosanitària, salut mental, docència, investigació i innovació.

Els farmacèutics, per la seva banda, prefereixen no opinar sobre la taxa anunciada pel president de la Generalitat fins que no se sàpiga com s’implementarà perquè la mesura encara està en estudi.

Sigui com sigui, el futur de la proposta no és clar. El secretari general de Sanitat en funcions, Alfonso Jiménez, ha advertit la Generalitat que no té competències per cobrar als ciutadans una taxa extra per les receptes dels medicaments. Jiménez ha parlat, precisament, en el marc d’una campanya per fomentar l’ús racional dels medicaments i ha recordat que la regulació de la prestació farmacèutica i la participació dels ciutadans en la despesa dels medicaments és legislació bàsica. Per això, ha insistit, la Generalitat (igual que qualsevol altra comunitat autònoma) no és competent per prendre una decisió d’aquestes característiques.