El Cruz i la seva família van contractar un producte bancari l'any 2009. Pensaven que havien adquirit un dipòsit fix amb una rendibilitat del 5% però no va ser així. Aquest estiu han descobert que era un bo variable. És a dir, van comprar deute del BBVA que, quan l'entitat ho necessita, es converteix en accions del banc que cotitzen a la borsa. Un producte que va treure l'entitat per recapitalitzar-se com marcava Europa i captar els 12.000 milions d'euros que necessitava. ÓSCAR SERRANO, advocat del Col·lectiu Ronda "La comissió de mercats de valors ja ho va qualificar de complex i d'alt risc i només es pot comercialitzar a persones que entenen la borsa. És una mala praxi. La qüestió és si l'estalviador vol entrar en l'especulació." La família tenia 72.000 euros. I ja n'ha perdut en quatre mesos gairebé 17.000. Asseguren que en cap moment no els van explicar el risc que corrien. CRUZ CLEMENTE, afectat "Después de tanto sacrificio para que venga una estafa y me quedo sin nada. Si lo hubiera entendio." Per això han interposat una demanda al BBVA. Volen que s'anul·li el contracte i recuperar tots els diners. Des del Col·lectiu Ronda calculen que hi ha 300.000 famílies a tot Espanya afectades.

Una família va contractar amb la seva entitat financera, el BBVA, un dipòsit a termini fix amb una rendibilitat del 5% anual. Van entendre que el capital estava garantit i que la rendibilitat era fixa. El mes de juliol d’aquest any han descobert que en veritat havien contractat un bo variable. Un producte que es va crear per recapitalitzar l’entitat financera i aconseguir així 12.000 milions d’euros que necessitava tal com marcava Europa. La família, en aquests quatre mesos, ha perdut 17.000 euros dels 72.000 inicials.

Bons variables

El bo variable és un producte que es va crear l’any 2009. La primera entitat financera a comercialitzar-ho va ser el BBVA. Segons la Comissió de Mercats de Valors és un producte d’alt risc i que només s’ha d’oferir a persones professionals en el món de la borsa o persones amb alts ingressos que assumeixin les possibles pèrdues que pot comportar aquesta operació. En un moment no determinat, l’entitat financera pot convertir els bons en accions del banc de manera unilateral i sense avisar el client. Aquesta conversió fa que els bons es cotitzin amb el preu actual de l’acció. Unes accions que des de 2009 han baixat de preu. Per exemple, una acció del BBVA cotitzava l’any 2009 al voltant dels 12 euros mentre que aquest mes de novembre cotitzen al voltant dels 5 euros.

Denuncien el cas a un jutjat

La família, que ha comptat amb l’assesorament jurídic del Col·lectiu Ronda, ha interposat una demanda al BBVA. Denuncien la mala praxi del banc per no informar dels riscos d’aquest producte a la família i per no fer el test previ per saber si el client compleix el perfil per contractar aquest servei. Per això demanen que s’anul·li el contracte i el BBVA els retorni tots els diners.