(ACN/Redacció) L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) i el laboratori de Gràfics i Imatge (GILAB) de la Universitat de Girona (UdG) han creat un videojoc educatiu perquè els alumnes de primària coneguin el cicle urbà de l’aigua. S’adreça a infants de 10 a 12 anys, amb l’objectiu d’educar-los sobre la importància de preservar els recursos hídrics i fomentar l’estalvi d’aigua. El videojoc, que es diu H2OEduK, ja s’ha provat a escoles de Girona i Barcelona i s’ofereix com un recurs gratuït per als centres de cara a aquest curs 2023-2024.

Aquesta iniciativa de divulgació científica s’ha desenvolupat conjuntament per l’ICRA-CERCA, que treballa en l’àmbit de la recerca del cicle urbà de l’aigua, i el Laboratori de Gràfics i Imatge (GILAB) de la UdG, centre TECNIO amb experiència en el disseny i desenvolupament de jocs seriosos. Està liderada pels científics Imma Boada (GILAB) i Lluís Corominas (ICRA-CERCA).

Educatiu amb un punt “gamer”

H2OEduK és un joc gratuït i multiplataforma que es pot utilitzar en ordinadors, tauletes i telèfons mòbils. Actualment, està disponible en cinc idiomes: català, castellà, anglès, neerlandès i francès, i es pot traduir fàcilment a qualsevol altra llengua. El videojoc consisteix en una sèrie de minijocs que permeten als jugadors recórrer diferents elements del cicle urbà de l’aigua als pobles i ciutats. Aquests elements inclouen les llars, el clavegueram, l’estació depuradora d’aigües residuals i el riu.

Proves pilot a les escoles

El videojoc s’ha provat en escoles de primària de Barcelona i Girona. El pilot es va fer amb un total de 140 nens i nenes, els quals van jugar a l’H2OEduK i van completar un qüestionari abans i després d’utilitzar-lo. Els qüestionaris es van estudiar per avaluar si jugar-hi millorava els coneixements dels alumnes sobre aspectes concrets del cicle urbà de l’aigua.

Els resultats van indicar que jugar a l’H2OEduK augmenta el coneixement dels nens sobre el cicle urbà de l’aigua i no es va observar cap influència del gènere ni de l’estatus socioeconòmic en l’eficàcia del joc. L’ICRA, a més, ofereix tallers a distància per a educadors per ensenyar com utilitzar el videojoc, que està disponible a Google Play i, en versió web, a H2OEduk.icra.cat.