La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, compareix aquest dijous al Parlament a petició pròpia després de la crisi que ha desencadenat l’assassinat de la cuinera de Mas d’Enric a mans d’un intern. Ubasart ha afirmat que el pres havia tingut una evolució favorable i que els vuit anys de trajectòria penitenciària es van desenvolupar sense cap reincident remarcable. La consellera ha afegit que “era difícilment previsible” el desenllaç fatal del 13 de març. Ara, creu que cal aplicar mesures de seguretat perquè no es torni a produir un fet tràgic similar i ha detallat algunes de les que ja s’han pactat amb el Comitè d’Empresa del CIRE.

Ubasart ha comparegut a la Diputació Permanent, que ha fet un minut de silenci en record de la cuinera assassinada.

Foto: Mariona Puig (ACN)

La consellera ha fet un repàs de la trajectòria penitenciària de l’intern, que va ingressar a la presó després de confessar l’assassinat d’una dona el 2016 i que havia de complir condemna fins al 2027. No havia tingut incidents remarcables dins del centre i només l’octubre del 2023 va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre pres.

Un cas excepcional

Ubasart considera que en 40 anys, no havia passat mai un fet similar a les presons catalanes i, per tant, considera que és excepcional. Creu que “podem estar orgullosos com a país” del model penitenciari que Catalunya ha implementat des del 1984, “un model propi, centrat en la reinserció”. Ha afegit: “Per cada persona que reincidim evitem futurs delictes i, per tant, futures víctimes”. Per tot plegat demana “estar a l’altura de la gravetat de la situació” i reitera que “el dret a la protesta mai pot posar en risc un servei essencial com el penitenciari”.

Els treballadors seguiran amb les mobilitzacions

Els treballadors de presons que aquests dies han bloquejat les portes dels centres penitenciaris s’han concentrat a primera hora del matí a les portes del Parlament i han escridassat la consellera quan ha arribat. Insisteixen a demanar la dimissió d’Amand Calderó i de la pròpia Ubasart. A l’exterior de la cambra s’han pogut sentir consignes com “No era un sant, era un assassí”.

Després de la compareixença d’Ubasart els sindicats han comentat que aquesta era l’última oportunitat de la consellera per mirar de redreçar el conflicte. Asseguren que després que fins a 4 partits polítics hagin demanat la seva dimissió, era el moment per part del govern de fer el pas. Al no concretar-se els sindicats, decebuts, han confirmat que les mobilitzacions i les protestes seguiran endavant, cada una de les plantilles, de cada un dels centres penitenciaris catalans, les acabaran de concretar aquesta mateixa tarda.

Sobre les mesures per millorar la seguretat que vol aplicar la consellera, els sindicats asseguren que moltes ja estaven aprovades i el fet voler posar-les en marxa de forma urgent, després de la mort de la Núria, deixa encara més clar que la consellera i el secretari de mesures penals no estaven fent la seva feina.