La Universitat de Barcelona es manté, un any més, com la primera de l’estat amb més investigadors situats entre els més influents del món. A més, la UB se situa també com a segon centre de recerca espanyol, darrere el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La llista, publicada per Clarivate Analytics, identifica els experts que lideren els treballs amb més impacte científic internacional en diverses àrees d’estudi. Es tracta d’una de les classificacions més reputades en la comunitat acadèmica i científica de tot el món.

Un centenar d’investigadors de la llista treballen en institucions espanyoles

Aquesta llista inclou els 6.602 noms més rellevants del món en una vintena de camps de la ciència i les ciències socials, que van des de la medicina clínica i les neurociències fins a l’agricultura, l’economia o el medi ambient. Del total d’investigadors influents, 109 treballen en institucions espanyoles.

Els investigadors amb vinculació a la UB que apareixen a la llista dels científics més influents del món publicada per Clarivate Analytics el 2021 són Cristina Andrés-Lacueva (UB), categoria de ciències agrícoles; Jordi Bruix (UB – Hospital Clínic – IDIBAPS), categoria de medicina clínica; Josep Dalmau (UB – Hospital Clínic – IDIBAPS), categoria de neurociències i comportament; Manel Esteller (UB – Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras), categoria de biologia molecular i genètica; Ramon Estruch (UB – Hospital Clínic- IDIBAPS), categoria transversal (Cross-Field); Francesc Graus (UB – Hospital Clínic – IDIBAPS), categoria de neurociències i comportament; Josep Maria Haro (UB – Parc Sanitari Sant Joan de Déu), categoria de psiquiatria i psicologia; Rosa Maria Lamuela (UB), categoria de ciències agrícoles; Josep M. Llovet (UB-IDIBAPS), categoria de medicina clínica, i Eduard Vieta (UB – Hospital Clínic – IDIBAPS), categoria de psiquiatria i psicologia.

Una llista clau per als rànquings del món universitari

En l’elaboració del rànquing, els experts en bibliometria de Clarivate Analytics han analitzat els articles científics que estan entre l’1 % dels més citats per camp i any a l’Essential science indicators de Clarivate Analytics. En aquesta edició s’han tingut en compte els articles publicats entre el 2010 i el 2020. Aquesta classificació internacional és també un component clau de rànquings de gran projecció mundial en el món universitari, com ara l’Academic ranking of world universities (ARWU), més conegut com a rànquing Xangai. Precisament, enguany el rànquing Xangai ha situat la Universitat de Barcelona (UB) entre les 200 millors del món per quart any consecutiu, i la primera de l’estat espanyol.

Comparteix a: