Bossa de donació de sang

El Banc de Sang i Teixits ha alertat que caldrien entre 1.100 i 1.200 donacions de sang més cada dia per satisfer les necessitats actuals dels hospitals catalans. Actualment s’estan recuperant intervencions endarrerides per la covid i per això es fan més transfusions i cal més sang per als malalts. Amb l’augment de l’activitat les reserves se situen ara a les 6.000 unitats. La xifra ideal és 10.000.

Què fer si es vol donar sang

Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Al web www.donarsang.gencat.cat es pot demanar hora per donar en qualsevol dels 12 hospitals on hi ha un espai de donació. També es pot consultar la ubicació de qualsevol de les 200 campanyes itinerants organitzades durant les properes setmanes per tot Catalunya.

Com pot ajudar el plasma sanguini de convalescents els malalts de covid-19?

Una donació, tres persones beneficiades

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en diferents elements que la componen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per a uns tractaments diferents. El 55 % dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40 %, en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.