MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona " Som l'últim recurs que tenen per poder venir perquè elñ poguem assessorar i perquè poguem atendre demandes que sempre que depenguin dels Ajuntaments i dels governs municipals poguem donar una solució als problemes que s'estan trobant"

Els debats se centren en l’impacte de la crisi en els ciutadans i quin ha de ser el paper dels “ombudsman” en aquest context. La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, creu que el seu paper ha de ser el de “procurar que els serveis bàsics arribin a tothom i que no es perdin els progressos socials adquirits amb els anys”. Segons Vilà, les retallades porten a una crisi de drets econòmics i socials i poden posar en perill l’assignació equitativa dels recursos públics. El paper dels “ombudsman” és el de traslladar les recomanacions pertinents per vetllar per una Administració justa, humana i eficaç.

Les jornades compten amb la presència del vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay; l’exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo; la directora del Servei de Mediació en l’Habitatge de Càritas, Carme Trilla, o el catedràtic de Política Econòmica de la UB Antón Costas.

La trobada arriba per primera vegada a Catalunya, tot i ser el territori amb més síndics de tot l’Estat. Les edicions anteriors s’han fet a Màlaga, Vigo, Vitòria i Granada. La reunió arrenca aquest dimecres a les sis de la tarda amb un acte a l’Ajuntament de Barcelona presidit per Xavier Trias en què participarà la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. Dijous els actes es traslladaran al CCCB, i divendres, la trobada es tancarà al Parlament de Catalunya, on els defensors seran rebuts per la presidenta de la institució, Núria de Gispert.