Diverses entitats de la Trinitat Nova han engegat una campanya per posar el nom de plaça d’Ucraïna a l’espai enjardinat situat davant de la sortida de la Línia 3 de metro, un gran espai entre els carrers de Tamariu i Palamós. “La plaça es va fer al 2008 i no té nom, i creiem que és una manera de solidaritzar-se amb les víctimes de la guerra i el poble ucraïnès”, afirma José Aguilar, de la Taula Oberta de la Trinitat Nova, que aglutina les associacions del barri. Tenen previst elevar la demanda a l’Ajuntament aquest mes de maig.

El consolat i entitats ucraïneses se sumen a la proposta

La idea va sorgir durant una sardinada solidària per recollir material per a Ucraïna, que es va fer a la mateixa plaça. De moment, les entitats veïnals estan sumant forces abans de presentar la petició. Han rebut ja el suport del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona. “Per a nosaltres és un gest molt important i estem molt agraïts al veïnat, on viuen, a més, molts ucraïnesos —afirma Oleksandr Dzoma, cònsol d’Ucraïna a Barcelona—. Estarem molt orgullosos de tenir una plaça d’Ucraïna a Barcelona. Amb el temps, podem gaudir de la plaça i mostrar-hi la cultura del nostre país“.

Ho veiem com un gest enorme de solidaritat. Estem molt agraïts al veïnat
Oleksandr Dzoma, cònsol d’Ucraïna a Barcelona

De fet, el dia de la sardinada solidària ja van sonar cançons populars d’Ucraïna gràcies a una de les entitats ucraïneses que també se sumen a la campanya. “El vostre suport i ajuda ens arriba cada dia, però si li posem el nom d’Ucraïna a la plaça, això quedarà, ens unirà, més enllà de la guerra“, explica Olga Hadzyuban, de l’associació Djerelo.

L’antecedent del pont de Sarajevo

Un dels arguments de la proposta veïnal descansa sobre un altre nomenclàtor del barri: el pont de Sarajevo. La passarel·la per a vehicles i vianants que uneix les dues Trinitats per sobre de la Meridiana i les autopistes va rebre el nom de Sarajevo —ciutat agermanada amb Barcelona— amb motiu d’una altra guerra, la dels Balcans.

Comparteix a: