Proposen una alternativa per organitzar la societat: es fan dir banc i mercadegen amb el temps. MIJAL SHAUER, usuària del Banc del Temps de Gràcia "Vengo de un mundo capitalista, en el que el dinero es lo mas importante. Y es muy interesante trabajar en un ambiente donde el dinero no existe y en el que puedes dar y recibir cosas a cambio de horas, y no dinero." La Mijal, d'origen israelià, rep classes de català i, a canvi, ajuda en la dinamització d'aquest banc del temps de Gràcia. Tenen 300 usuaris. El procediment és senzill: hores a canvi d'hores. I, per no perdre el compte, s'utilitza un talonari. SERGI ALONSO, usuari i coordinador del Banc del Temps de Gràcia "És intercanvi de serveis entre la gent que s'apunta al projecte. Tothom indica quins serveis pot oferir. I, a partir d'aquí, elaborem unes llistes amb els serveis que busquem les persones. El repte és com aconseguim quelcom professional només amb voluntaris." El model funciona i l'Ajuntament hi col·labora amb la cessió d'espais i amb una aportació monetària per a formació i publicitat. En menys d'un any, s'hauran obert a Barcelona cinc bancs de temps nous. Els darrers, a la Sagrada Família i al Carmel. I, abans de tancar el 2012, se n'hauran implantat tres més: al Poblenou, a la Dreta de l'Eixample (al Fort Pienc) i a la Verneda. Segons el consistori, les iniciatives que hi ha en marxa a Barcelona són un referent del sud d'Europa.

El primer banc del temps de Barcelona va néixer a Horta l’any 1998. Ara n’hi ha en set dels 10 districtes de la ciutat. Treballen sota la cobertura de l’associació Salut i Família i amb el suport de l’Ajuntament, que els subvenciona la formació i la difusió. Però els bancs del temps tenen autonomia en la gestió, perquè se n’encarreguen els mateixos voluntaris que hi participen. D’aquesta manera, cada banc s’adapta a les necessitats del barri i dels seus usuaris.

A través de la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, l’Ajuntament de Barcelona aposta pels bancs del temps com a fórmula d’ajuda directa entre veïns que tenen necessitats concretes que, a més, contribueix a la cohesió social dels barris. L’aposta municipal es tradueix en el compromís d’obrir tres nous bancs del temps abans d’acabar l’any als barris del Poblenou, la Verneda i la Dreta de l’Eixample-Fort Pienc. L’associació Salut i Família treballa per obrir nous bancs del temps a Sants i a Horta l’any vinent. A part, també hi ha altres iniciatives independents en altres barris de la ciutat.