En les hores prèvies a l’1 de desembre, Stop Sida ha emès un comunicat per denunciar la retallada d’un 66% de les subvencions del Ministeri de Sanitat respecte als pressupostos de 2011. L’entitat assegura que aquesta davallada repercutirà en els programes de prevenció de la malaltia i el contagi del VIH. Amb els comptes d’enguany, l’Administració finançarà 17 entitats de lluita contra la sida a tot Espanya, de les quals dues són catalanes.

L’associació també rebutja que cap de les entitats que rebran subvencions no treballen amb el col·lectiu LGTB. Segons tots els estudis, aquest sector de població és dels més vulnerables a la transmissió d’aquesta malaltia.

Stop Sida també s’ha mostrat en contra d’una altra mesura recent del govern de Mariano Rajoy, que exclou de la sanitat gratuïta els immigrants sense papers. Consideren que vulnera el dret a la salut i dificulta el diagnòstic de malalties transmissibles.

El comunicat de Stop Sida coincideix amb la valoració de l’Aliança de Plataformes del VIH i la Sida, que agrupa més de 300 entitats d’arreu d’Espanya. El portaveu d’aquesta aliança, Juan Ramón Barrios, ha denunciat aquests dies la “irresponsabilitat” del Govern en trencar l’accés igualitari de tota la ciutadania a les cobertures sanitàries bàsiques. Segons Barrios, “l’abandonament o la retallada de les accions de prevenció del VIH incrementarà el nombre de noves infeccions”.