Les treballadores municipals d’atenció a víctimes de violència masclista han sortit aquest dilluns al carrer per denunciar la seva situació laboral. Es queixen que tenen uns horaris que no els permeten conciliar la vida laboral i familiar. A banda, denuncien que tenen sobrecàrrega de feina amb “moltes hores de visita” i “poc temps per poder gestionar cada cas“. Gemma Garcia, treballadora social del servei d’Atenció i Recuperació i Acollida (SARA), assegura que el principal problema és que les treballadores estan “cobrint la pròpia disfunció que té l’Ajuntament per donar cobertura a la necessitat d’atenció de la violència masclista a la ciutat”.
Ara mateix, diu Garcia, “estem amb unes ràtios tan disparades que les psicòlogues del servei ofereixen visita cada mes i mig”. I aquesta treballadora social assegura que en un grup de treball sobre riscos psicosocials entre aquestes treballadores van sortir “ítems alarmants”.
Tenir cura del que cuida
Aquesta situació impacta negativament en les dones i les criatures que atenen des del SARA i els seus processos de recuperació. D’entrada, perquè no poden atendre-les amb la profunditat que caldria, i segons Gemma Garcia, perquè “hi ha molta rotació” de treballadores perquè en altres serveis socials gaudeixen de millors condicions laborals. Això, segons Garcia, fa que “passin per moltes persones diferents” i “fins i tot es desvinculin del servei”.
Les concentrades, que han tallat el punt del carrer de València on es troba la seu de l’IMMS , han assegurat que és contradictori que un govern municipal feminista “no cuidi” les treballadores que tenen cura de víctimes de violència masclista. Aquest servei es va municipalitzar el 2016 i diuen que fa dos anys que intenten negociar un acord específic amb l’Ajuntament, però es troben “amb moltes resistències” i asseguren que són l’únic àmbit de serveis socials que no en té cap.
El consistori diu que hi està treballant
L’Ajuntament ha afirmat aquest dilluns que pel que fa a les ràtios entre l’atenció directa i les tasques de gestió que poden afectar els horaris, actualment s’està desenvolupant una proposta en el marc del grup de treball per l’avaluació de riscos psicosocials del servei, que analitzarà la situació actual i establirà les ràtios més adients per tal d’assolir els objectius del servei.
A banda, el consistori ha assegurat que el maig del 2017 es va signar un acord horari i s’han de tornar a pactar amb les treballadores del SARA un horari especial, ja que es tracta d’un servei amb una característiques específiques.