Aquest dilluns arrenca el curs escolar 2024-2025, marcat per estrenes de centres educatius a Barcelona. Neixen cinc instituts, quatre a Nou Barris que fins ara eren només escola —l’Escola Elisenda de Montcada, l’Escola Mestre Morera, l’Escola Ciutat Comtal i l’Escola Ferrer i Guàrdia— i un a Sant Andreu— l’Institut Escola Vapor i Molí, fusió entre l’Escola Molí de Finestrelles i l’Institut Vapor del Fil.

A més a més, els alumnes de l’Escola Auditori (Sant Martí) inauguraran instal·lacions, després de set anys en mòduls al carrer dels Almogàvers.

Menys alumnes i més docents Barcelona

En total, aquest dilluns tornen a classe 167.533 alumnes (1.463 menys que el curs passat). D’aquests 10.523 comencen escola (I3) i 13.999 faran 1r d’ESO. Malgrat aquesta reducció d’alumnat, s’augmenta un 2% el professorat, amb 10.561 nous mestres i professors.

Estrenes esperades

A banda de les escoles i instituts citats, a Barcelona una desena de centres educatius comencen etapa nova. Després d’anys d’espera els alumnes de l’Institut Escola Arts (Sants) iniciaran el curs tots al mateix edifici. Una situació similar a l’Institut Escola Rec Comtal (la Trinitat Vella) on, després de quatre anys dispersos, els alumnes es concentren en un equipament.

Remuntar el nivell acadèmic

Un dels principals reptes del curs és anar millorant el nivell acadèmic de l’alumnat. Les proves PISA van evidenciar el daltabaix en comprensió lectora i matemàtiques, uns àmbits que es reforçaran a partir d’aquest setembre amb plans específics. Queda en suspens el Pla de biblioteques, que havia de donar als centres més suport i finançament per impulsar els espais de lectura.

vaga 23 març ensenyament

Regulació dels mòbils

Aquest és el primer curs en què els centres tenen una regulació per a l’ús dels mòbils. Educació n’ha marcat les línies mestres, que cada equipament s’haurà de fer seves: queden totalment vetats a les escoles, però als instituts cada centre ha de concretar com vol controlar-los i si es fan servir com a eina pedagògica.

Reforç del català

Tots els estudis evidencien una davallada preocupant del català a l’escola i l’institut. A 4t d’ESO l’alumnat té el nivell més baix de les últimes dècades. A més del descens del català com a llengua vehicular a l’aula, els diferents fronts judicials posen l’ús educatiu del català en el punt de mira.

El repte de l’FP

El curs comença el dia 12 per als alumnes d’FP, de nou, amb milers d’estudiants encara sense plaça assignada, però amb nous equipaments especialitzats i molt vinculats a les empreses per afavorir la inserció laboral. A Barcelona, neixen alguns centres de formació professional:

  • L’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron estarà centrat en la salut i atenció de les persones, amb col·laboració amb l’hospital.
  • L’Institut de Seguretat, Prevenció i Mobilitat de Barcelona s’ubicarà  l’Institut Guineueta, se centrarà en els graus de Seguretat i Emergències Sanitàries.
  • L’Institut de Serveis a les Empreses s’ubicarà a l’actual Institut Joan Brossa i estarà centrat en els àmbits d’administració, gestió, comerç i màrqueting.
  • L’Institut de Disseny Gràfic de Barcelona estarà a l’actual Centre d’Educació Especial Pont del Dragó i treballarà la transformació digital.