Els tests d’antígens ràpids (TAR) realitzats a partir de mostres nasals funcionen millor que els que es realitzen amb una mostra de saliva a la boca per detectar els positius de covid-19. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de l’Atenció Primària Metropolitana Nord. Després d’analitzar mostres de 300 pacients, només un terç dels positius que es van detectar amb la prova nasal van obtenir el mateix resultat quan se’ls va fer el test bucal.
Resultats confirmats amb PCR
Per a l’estudi es van aprofitar les proves que es fan als usuaris de CUAP i de punts centralitzats per a proves de detecció de la covid-19. El 95 % dels pacients presentaven símptomes i a tots se’ls van recollir dues mostres, una de nasal i una de bucal. Després es van realitzar les dues proves amb test d’antígens, i quan els resultats no coincidien, es va prendre una tercera mostra per analitzar-la amb PCR.
En els casos de resultats diferents, sempre que el TAR realitzat amb mostra nasal indicava un positiu i el bucal negatiu, la PCR va confirmar que eren positiu.
Investigació en plena sisena onada
La investigació es va posar en marxa per aclarir si els resultats de les proves diagnòstiques podien variar en funció de si la mostra era nasal o bucal. La directora de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, Núria Prat, subratlla que el fet de tenir accés a un gran volum de població ha fet possible realitzar aquest estudi “en molt poc temps i tenir resultats vàlids molt ràpidament”.