El 2022 va ser un any sec i càlid, amb onades de calor i nits tropicals amb una temperatura superior als 20 ºC. Una meteorologia que ha afavorit la proliferació de plagues. Ho constaten les empreses del sector, que han fet més actuacions de control de rosegadors, paneroles, xinxes de llit i aus. En canvi, han disminuït les actuacions de desinfecció, sobretot les relacionades amb la covid-19.

El canvi climàtic, un factor decisiu per a la presència de rates

En el cas de les rates, l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya, ADEPAP, alerta que el canvi climàtic afavoreix l’activitat reproductora d’aquests mamífers. Però aquest no és l’únic factor que n’afavoreix les plagues. El president de l’entitat, Quim Sendra, apunta a les restriccions en l’ús de biocides i a “la resistència que aquests animals han desenvolupat a algunes de les substàncies dels rodenticides”.

A les grans ciutats com Barcelona, s’hi afegeix un altre element: “En entorns urbans els rosegadors troben recursos gairebé il·limitats de menjar (escombraries) i aigua”.

De fet, es tracta d’una tendència general també als països de l’entorn. L’associació francesa de control de plagues ha detectat un augment del 35 % de les intervencions dels professionals relacionades amb les rates.

Paneroles, insectes, xinxes de llit i aus

Segons les dades recollides per l’ADEPAP en una enquesta, les empreses també han augmentat les actuacions relacionades amb paneroles, insectes, xinxes de llit i aus.

La demanda d’intervencions per problemes de xinxes de llit augmenta sobretot a les grans ciutat i els experts ho relacionen amb les pernoctacions per turisme. “La pujada de l’activitat turística és el principal motiu de la pujada de la demanda d’aquest servei”, explica Quim Sendra.

En el cas de les paneroles, cal distingir entre els diferents tipus que hi ha. El coordinador tècnic d’ADEPAP, Luis Lozano, assegura que l’alemanya (Blatella germanica) és la més habitual a interiors, cuines i habitatges. En aquest cas, “se’n nota un lleu augment, possiblement per la desatenció durant la pandèmia en alguns locals d’hostaleria”, apunta. En canvi, l’americana (Blatella americana) concentra l’activitat a les xarxes de clavegueram, i l’augment es deu a les altes temperatures i la baixa pluviometria.

Menys demanda d’actuacions de desinfeccions en general

El sector també ha detectat una disminució de les actuacions de desinfecció, en general, i les de covid-19, en particular. “És obvi que la millora de les condicions en relació amb la pandèmia ha disminuït el ritme de transmissió de la malaltia, els símptomes són més lleus, i això fa que hagi baixat aquest servei”.

Entre el tipus d’instal·lacions en què es van mantenir les desinfeccions destaquen les residències de gent gran, els equipaments municipals i els centres de salut.

El president d’ADEDAP remarca que “cal no abaixar la guàrdia pel que a fa les desinfeccions, perquè són bàsiques per a la prevenció no només de la covid-19, sinó també de moltes malalties transmeses per virus, fongs i bacteris”.

Comparteix a: