canvi climàtic a Barcelona
L'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

El 2022 passarà a la història com un any del tot extraordinari des del punt de vista meteorològic a Barcelona. Mai abans un any tan càlid i amb una anomalia tan exagerada. Mai abans tants rècords històrics de temperatura i, a més a més, en el cas de l’Observatori Fabra, mai abans un any tan sec. Un 2022 per oblidar.

18 ºC de temperatura mitjana, un registre mai vist

La temperatura mitjana anual ha quedat finalment en 18,1 ºC. Pot semblar un registre normal, però és un fet del tot inèdit i extraordinari en els més de 100 anys de dades que té l’Observatori Fabra.

La mitjana de tota la sèrie (des del 1914) se situa en 14,9 ºC i la del darrer trentenni (1991-2020), en 15,8 ºC. Enguany els 18,1 ºC registrats de mitjana superen en més de 3 ºC la mitjana de la sèrie i en més de 2 ºC la del període més recent.

Però encara hi ha més. En un valor que normalment va fluctuant a poc a poc, atès que és una dada fruit dels registres de tot un any, els 18,1 ºC d’enguany superen en més d’un grau el rècord anterior, d’un recentíssim 2020, aleshores amb 16,8 ºC (1,3 ºC menys que enguany).

Per fer-nos una idea de com d’extraordinària és aquesta dada només cal mirar el gràfic adjunt i veure l’enorme salt que constitueixen els 18,1 ºC d’enguany.

De fet, fent un exercici de retrospectiva en un hipotètic futur i mirant enrere al 2022, es podria arribar a pensar que es tracta d’una errada. Però no ho és. De moment, estadísticament és el que coneixem com a “outlier”: una dada atípica i del tot anormal. Veurem, això sí, si aquesta dada marca el camí del futur o simplement queda en un primer avís a navegants per a les dècades futures.

Segon any seguit sent l’any més sec registrat mai al Fabra

La manca de pluja s’ha volgut sumar aquest any al desastre termomètric d’un 2022 que ja és històric.

La pluja d’aquest 2022 a l’Observatori Fabra ha arribat només als 307,7 litres, poc més de 300 litres en tot un any. És exactament la meitat del que seria habitual després d’un 2021 que ja ens va deixar una dada semblant (328).

Mai un registre tan sec a l’Observatori Fabra. De fet, en els gairebé 250 anys des que Barcelona disposa de dades, només set anys havien estat més secs que aquest 2022, gairebé tots a principis del segle XIX. L’anomenat any de la fam, el 1817, té el rècord absolut de manca de pluja: només 215 litres caiguts.

Els 307,7 litres d’enguany continuen agreujant una sequera pluviomètrica que, a Barcelona, fa ja més de dos anys i mig que s’allarga. Des de la primavera del 2020 no plou amb ganes i els embassaments ja baixen del 32 % de la capacitat total.

Tot i així, la pluja sempre ha estat una variable molt més irregular i cal pensar que tard o d’hora es revertirà la situació. Veurem quan. La sequera avança i o plou força durant els propers mesos o l’estiu vinent serà especialment complicat.