(ACN) El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona ha atès aproximadament 6.000 trucades des que es va posar en marxa l’agost del 2020. El primer any de funcionament va atendre 3.300 persones. Ho afirma a l’ACN el coordinador d’aquest servei, Sergi Garcia, que explica que les trucades han augmentat perquè cada cop més gent coneix el recurs, però també perquè cada cop hi ha més problemàtiques de salut mental. Afirma que un dels objectius de la trucada és que la persona accepti rebre ajuda professional. La doctora Cristina Teixidó, cap d’àrea de primària del Centre Psicoteràpia Barcelona – Serveis Salut Mental (CPB-SSM) de la Dreta de l’Eixample, assegura que han vist un augment de casos de trastorns i diu que un 34 % dels 4.000 pacients que atenen estan diagnosticats amb depressió.

Precisament aquest dijous, 13 de gener, és el Dia Mundial de la Depressió, un trastorn emocional que afecta un gran nombre de persones de totes les edats, amb més incidència entre els joves i les persones d’edat més avançada. Pel que fa als símptomes més comuns, hi ha l’humor trist, la manca de capacitat de gaudir, l’insomni, la falta de gana, la desesperança, la irradiació afectiva, el pensament de runa o, en els casos més extrems, depressions marcades per greus pensaments delirants, que en el pitjor dels casos poden acabar en suïcidi.

L’objectiu de la trucada és que la persona accepti ajuda

Sergi Garcia, que, a més de coordinar el servei telefònic, és psicòleg de la Fundació Ajuda i Esperança, explica que moltes de les persones que truquen al Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona han estat diagnosticades amb algun trastorn o bé prenen algun psicofàrmac per situacions de depressió i ansietat. Tot i això, la informació que tenen els voluntaris que atenen les trucades és únicament aquella que la persona els dona.

Que hi truquin, diu, ja és un pas molt important, però no supleixen en cap cas la necessitat que té la persona de fer un procés terapèutic amb un professional o bé una intervenció psicofarmacològica. De fet, les persones que atenen les trucades són voluntaris -en total, n’hi ha uns 100- que han rebut una formació específica per fer aquesta tasca i tenen la supervisió de professionals de la salut mental.

“Nosaltres fem que en un moment de crisi, un dijous, a les 4 de la matinada, la persona tingui accés a algú que està disposat a escoltar sense un límit de temps i la reorientem perquè pugui ser atesa per un professional de la salut mental”, remarca. El Telèfon de Prevenció del Suïcidi és el 900 925 555, és gratuït i funciona les 24 hores.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a