De l’1 al 7 de novembre el Departament de Salut va notificar 2.910 positius, un augment del 25 % dels casos de covid a Catalunya respecte a la setmana anterior. A més, els contagis augmenten lleument des de finals d’octubre. Ens indica això que ens trobem a les portes d’una sisena onada a Catalunya?
La xifra actual de positius s’apropa als registres mínims del juny, abans de pujar la cinquena onada. Ara bé, el context de vacunació a Catalunya ha canviat i actualment el 75,5 % dels catalans estan immunitzats. També cal tenir present que, de moment, la pujada de casos nous no comporta un augment destacat de la pressió hospitalària.
La vacunació pot frenar una sisena onada
Descriure com a sisena onada la situació actual de la covid-19 a Catalunya es fa difícil perquè, probablement, la vacunació no permetrà que les dades de contagis pugin tant com en la cinquena onada del juliol, quan els joves encara no estaven immunitzats. De fet, el Departament de Salut ja va anunciar que a la tardor es podrien produir repunts de contagis i que el concepte d’onada podria desaparèixer.
L’efecte d’un festiu en la detecció de casos
Un altre motiu que convé destacar per no generar alarma és el festiu de Tots Sants. Normalment, els festius comporten una infradetecció de casos: l’1 de novembre i el cap de setmana anterior es van detectar pocs positius. Els dies posteriors arrosseguen l’efecte i els casos pugen: més de 680 casos nous confirmats el dia 2. Això no destacaria tant si els contagis notificats es repartissin en dies anteriors (cap de setmana i festiu, en aquest cas).
Oscil·lacions lleus d’ingressats i crítics
De moment, el repunt de positius no suposa que els hospitalitzats per coronavirus augmentin de forma destacada. El registre de persones ingressades es manté estable entorn dels 330 hospitalitzats diaris des de l’octubre. A les UCI hi ha 86 pacients greus. Tot i que els crítics per covid han augmentat amb vuit persones en les últimes 24 hores, el balanç es manté per sota del llindar de les 90 persones des de fa 11 dies.